Nieuws

TikTok-verbod op Amerikaanse werk-gsm’s

TikTok logo
© iStock/5.15 West
Het verhaal tussen TikTok en de Verenigde Staten sleept ondertussen al wel even aan. In de nieuwste aflevering wordt de app verboden op de werk-gsm’s van ambtenaren.

Het is niet de eerste keer dat TikTok ter sprake komt in de Amerikaanse politiek. Vorige week werd bijvoorbeeld een wetsvoorstel ingediend waardoor TikTok geen zaken meer zou kunnen doen op Amerikaans grondgebied. Ook Donald Trump probeerde tijdens zijn presidentschap meerdere keren de app te verbieden. Erg succesvol was dat niet: voorlopig kunnen Amerikanen nog volop langs korte filmpjes scrollen. Daar lijkt voor wie bij de overheid werkt echter stilaan een einde aan te komen.

De Amerikaanse Senaat keurde afgelopen weekend unaniem een wet goed die het gebruik van TikTok in bepaalde gevallen verbiedt. Alle ambtenaren met een werk-gsm zouden daardoor geen TikTok meer geïnstalleerd mogen hebben. Voorlopig is het nog even afwachten om te zien of de wet er ook daadwerkelijk zal komen: het Huis van Afgevaardigden heeft nog geen beslissing genomen. Indien de “No TikTok on Government Devices Act” daar goedgekeurd wordt, moet president Joe Biden die ook ondertekenen. Pas daarna kan de nieuwe wetgeving in werking treden.

Overheidswerknemers zouden geen TikTok meer mogen gebruiken op hun werktoestel uit vrees dat China op de telefoon meekijkt. De banden tussen het moederbedrijf ByteDance en de Chinese overheid baren zowel in Amerika als in Europa al enige tijd zorgen. Een verbod zou ervoor moeten zorgen dat overheidsgegevens beter afgeschermd worden voor China.

De vraag is natuurlijk hoe doeltreffend deze wet daartoe zal zijn. Weliswaar klinkt “No TikTok on Government Devices” als een goede manier om Chinese invloeden in te perken. Alleen zijn niet alle ambtenaren gelijk voor de wet: wie bij een politiemacht of voor de nationale veiligheidsdiensten werkt, zou van het verbod worden uitgezonderd. Of de maatregel uiteindelijk zoden aan de dijk weet te zetten of een eerdere symbolische functie heeft, zal moeten blijken als de wet uiteindelijk doorgestemd wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business