Nieuws

Amerikaanse Kamer en Senaat bekijken TikTok-verbod

TikTok
In de Verenigde Staten wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat het einde zou kunnen betekenen voor TikTok. Mogelijks wordt de app verboden binnen de V.S.

In Amerika wordt een nieuw wetsvoorstel bekeken onder de naam ‘Averting the National Threat of Internet Surveillance, Oppressive Censorship and Influence, and Algorithmic Learning by the Chinese Communist Party Act’. De naam van het voorstel laat niet veel ruimte over voor interpretatie: de Amerikaanse regering heeft een probleem met Chinese sociale media zoals TikTok en wil die platformen graag aan banden leggen.

Het is niet de eerste keer dat Chinese sociale media kritiek te verduren krijgen in Amerika. Vooral TikTok krijgt de wind van voren en dat vooral vanwege de banden met het Chinese moederbedrijf, ByteDance. Amerikaanse politici zijn namelijk bezorgd dat de Communistische Partij van China (CCP) gegevens van TikTok-gebruikers zou kunnen opvorderen en misbruiken. TikTok zelf doet die claims van de hand en zegt dat het een datacenter in de VS gebouwd heeft zodat data lokaal bewaard kan worden.

Eerder werden er al decreten opgesteld door voormalig Amerikaans president Donald Trump die de TikTok-app volledig zouden verbieden. Biden vernietigde die decreten en kiest nu voor een eigen strategie. In plaats van de app te verbieden, richt het nieuwe wetsvoorstel zich op de inkomsten en uitgaves van socialmediagiganten. Alle transacties van en naar socialmediabedrijven die onder invloed van China staan, zouden door de wet geblokkeerd kunnen worden.

Ook andere landen

Opvallend is dat China expliciet naar voren wordt geschoven in de naam van het wetsvoorstel. Uit de tekst wordt echter duidelijk dat ook bedrijven uit Rusland, Cuba, Venezuela, Iran en Noord-Korea gesanctioneerd kunnen worden.

Of de wet uiteindelijk door de Kamer en de Senaat geraakt, dat valt nog te bekijken. Politici uit zowel de republikeinse als de democratische partijen lijken hun schouders er in ieder geval wel onder te zetten. Dat lijkt echter geen partijstandpunt te zijn: verschillende politici laten hun ongenoegen met het nieuwe wetsvoorstel blijken, ongeacht voor welke partij ze zetelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business