Japan legt export chipapparatuur aan banden
De wereldwijde chipmarkt krijgt de afgelopen maanden steeds vaker met beperkingen te maken. Met een aantal maatregelen hopen vooral de V.S., Nederland en Japan de ontwikkeling van AI en supercomputers in China afremmen. Er wordt gevreesd dat China geavanceerde chiptechnologie zal gebruiken voor militaire doeleinden.
Eerder werd daarvoor al een historisch chipakkoord gesloten tussen de V.S. en Nederland. Daarin werd bepaald dat China geen toegang meer krijgt tot geavanceerde lithografiemachines van ASML. Die apparatuur is benodigd om chips mee te printen. Inmiddels kan China geen chipapparatuur meer bestellen in het buitenland. Daarbij gaat het zowel om de meest geavanceerde EUV- als de iets oudere DUV-machines.
Japan zat mee verwikkeld in dat akkoord tussen Nederland en de V.S. Met een nieuwe exportrestrictie houden ze zich dan ook aan de afspraken die ze daar gemaakt hebben. Maar liefst 23 verschillende soorten apparatuur zullen niet meer verscheept kunnen worden. Opmerkelijk is dat de Japanse handelsminister China niet bij naam noemt. De minister zegt zelfs “niet één bepaald land te willen viseren”.
Verregaande beperkingen
De Japanse beperkingen zijn verregaander dan die in Amerika. Zo moet elke exporteur een vergunning aanvragen voor elke regio die die wil bedienen. Op die manier krijgt Japan controle over waar zijn chipmachines terecht komen. Met de ban wil Japan vooral adresseren dat China “niet het enige risico” en dat geavanceerde halfgeleiders op meerdere manieren een bedreiging kunnen vormen.
De beperking gaat in vanaf juli. Reden voor Japanse fabrikanten om bestellingen nog snel af te werken: een Japanse distribiteur geeft aan de Financial Times te kennen dat bestellingen snel afgewerkt werden, in afwachting van de exportbeperking. Aanvankelijk werd gedacht dat de beperkingen 2 bedrijven zouden raken: Tokyo Electron en Nikon, beide fabrikanten van halfgeleiderapparatuur. Verwacht wordt dat meer bedrijven de verandering zullen voelen, aangezien de beperking breder is dan eerst gedacht.