Nieuws

OpenAI-CEO is niet blij met Europese AI Act

AI Act
© iStock / PeskyMonkey
De AI Act moet het gebruik van AI-systemen in Europa beregelen. Niet iedereen in de sector is even blij met de maatregelen.

Europese regels moeten ervoor zorgen dat AI-bedrijven onze privacy en onze data goed en zorgvuldig beheren. Dat wordt het Europees Parlement niet in dank afgenomen: OpenAI-CEO Sam Altman liet al weten zijn handen volledig af die Europese data te trekken, indien de veelbesproken AI Act in zijn huidige vorm in werking treedt.

Specifieke regels

Het lijkt iets of wat eigenaardig: dezelfde CEO die een week geleden vóór meer regulering in zijn sector pleitte, zegt nu dat de regulering zijn chatbot flink in de weg zou zitten. Een eerste probleem is dat AI-systemen, net zoals sommige andere digitale platformen, op een lijst geplaatst worden met “grote onlineplatforms”. Dat gebeurt zodra het platform meer dan 45 miljoen gebruikers (10% van de Europese bevolking) weet aan te trekken. Voor ChatGPT en het achterliggende model, GPT 4.0, houdt dat een flink risico in: OpenAI zal zich door het grote aantal gebruikers namelijk aan strengere regels moeten houden dan andere spelers.

Daar blijft het echter niet bij. Voor generatieve AI-modellen, die op basis van een prompt zélf inhoud kunnen creëren, komen er specifieke regels. De aanbieders van zo’n systemen, waaronder OpenAI, zullen verplicht worden om een lijst met verplichtingen af te vinken. Ze moeten ten allen tijde de grondrechten, gezondheid en veiligheid van milieus, de democratie en de rechtsstaat waarborgen. Ook dan zijn we echter niet uitgepraat over de regels waaraan GPT – het taalmodel wordt in een persbericht zelfs als voorbeeld aangehaald – moet voldoen. In het teken van transparantie moet bij gegenereerde content vermeld worden dat hij uit een AI voortkomt. Bovendien moet het onmogelijk zijn om het AI-systeem illegale content te doen uitspuien  en zouden aanbieders van GPT-achtige modellen moeten aangeven welk auteursrechtelijk materiaal er allemaal bij de training van het model gebruikt werd.

Niet dat Altman geen toegevingen wil doen aan de EU of zijn kar volledig gekeerd heeft ten opzichte van een week geleden. Toen ChatGPT een tijdlang uit Italië verbannen werd, was OpenAI vrij snel om zijn beleid aan te passen. Bereidwilligheid lijkt er dus wel te zijn, zo lang de CEO van het AI-bedrijf het haalbaar acht.

Wet in de maak

De nieuwe wetgeving is nog niet goedgekeurd en is dus ook nog niet van kracht. Vermoedelijk wordt de wet nog een aantal keren gereviseerd en verder aangescherpt, alvorens hij aan de Europese Raad wordt voorgelegd. Pas als ook de Raad instemt met het wetsvoorstel wordt hij definitief en kan hij ook gehandhaafd worden. Tot die tijd kunnen Europese gebruikers gewoon gesprekken blijven voeren met de chatbot zoals ze willen.

aiChatGPTeueuropaOpenAIwetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken