Nieuws

OpenAI-topman pleit voor regulering in sector

OpenAI
© OpenAI
Tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat pleitte OpenAI-CEO Sam Altman voor meer regulering in zijn sector.

Sam Altman is de CEO van OpenAI, het bedrijf achter generatieve AI-systemen zoals DALL-E en ChatGPT. In het kader van een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat zegt de topman van het AI-bedrijf bij uitstek dat het moment is om te reguleren.

Wedloop aan de gang

De ontwikkeling van AI-systemen is de laatste paar maanden in een stroomversnelling geraakt. Meerbepaald staat vooral generatieve AI, die in staat is om zelf inhoud te creëren, in de belangstelling. Hier zijn het vooral ChatGPT en Bing die met de aandacht gaan lopen als het om chatbots gaat, aangezien Google’s chatbot Bard hier nog niet beschikbaar is. Als het gaat om het genereren van beelden, kijken we vooral naar systemen als DALL-E en Midjourney.

Hoe dan ook: het gaat om een nieuwe sector waarin de ontwikkelingen elkaar in sneltempo opvolgen. Vooral de manier waarop techologiereuzen Google en Microsoft in een wedloop verwikkeld lijken, noopte heel wat technologie-experts om een open brief te schrijven. Daarin pleiten de ondertekenaars, waaronder Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, en Elon Musk, voor een pauze in de ontwikkeling van AI. Zij zouden meer toezicht en reguleringen willen alvorens AI-systemen verder worden doorontwikkeld.

Een pauze is er uiteindelijk niet gekomen. Hoewel Sam Altman de open brief niet mee ondertekende, is de OpenAI-CEO nu toch te vinden voor reguleringen. Om zijn houding te verklaren verwijst hij naar sociale media: daar zouden de reguleringen er pas gekomen zijn op het moment dat het eigenlijk al te laat was – een situatie die Altman in zijn sector liever niet ziet terugkomen.

Europese regels op komst

In de Europese Unie zijn al een aantal regels aan het werk die beregelen wat AI kan en wat niet. Zo opende de Italiaanse privacywaakhond bijvoorbeeld al een onderzoek naar OpenAI: het bedrijf zou zich niet aan de GDPR houden en niet op de juiste manier met gebruikersgegevens omgaan.

De wet spitst zich echter niet specifiek toe op AI, maar op de privacy van Europese burgers. In de vorm van een Europese ‘AI Act’ zouden er in de toekomst een aantal wetten voor AI bij moeten komen. Komende maand stemt het Europees Parlement wat er in die wetten zou moeten staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business