Nieuws

Amazon kijkt mee met Ring-camera’s

Amazon logo
© Unsplash/Marques Thomas
In Amerika klaagt de Federal Trade Commission (FTC) Amazon aan wegens ernstige privacyproblemen met Ring-camera’s en Alexa.

Ring-beveiligingscamera’s dienen ervoor om mensen een veilig gevoel te geven. De slimme camera’s koppel je in een handomdraai aan je smartphone, waardoor je altijd en overal in de gaten kan houden wat er precies gebeurt. Zulke IoT-apparaten moeten erg goed beveiligd zijn: je wil namelijk niet dat onbekenden kunnen meekijken naar wat er in je huis gebeurt.

Nu blijkt dat dat exact is wat er heel lang bij Ring gebeurde: werknemers van het bedrijf hebben te pas en vooral te onpas toegang tot beelden van de camera’s. Elke Ring-werknemer en verschillende Oekraïense firma’s blijken namelijk aan die beelden te kunnen. Daarbij hoeft het niet bij kijken te blijven: het is mogelijk om de beelden te downloaden en te delen op het internet. De beelden zijn te vinden op het Ring-netwerk, in niet-versleutelde vorm. Daardoor heeft elke werknemer er gewoon toegang toe. De FTC dient een klacht in om de wantoestanden aan de kaak te stellen.

Vrije toegang

En bij Ring lijkt het echt om zo goed als elke werknemer te gaan. Een ingenieur die aan de software voor buitenverlichting werkt kan bijvoorbeeld buitenbeelden nodig hebben. Toch kon die ingenieur video’s bekijken die in mensen hun slaapkamer werd opgenomen. Bel je naar de klantendienst? Het kan zijn dat ze daar even moeten meekijken op je camera’s om je problemen op te lossen. Daarvoor moet je normaal gezien toestemming geven, maar eigenlijk heeft de klantendienst gewoon al toegang tot al die beelden.

Sommige werknemers zouden ook actief op zoek zijn gegaan naar mensen om te begluren. In de aanklacht van de FTC staat de getuigenis van een werknemer, die zegt dat de persoon in kwestie meer dan een uur lang gluurde. De aandacht? Steeds gevestigd op knappe meisjes en camera’s met namen als “slaapkamer” of “badkamer”.

Hackers kijken ook mee

Bovendien zijn de Ring-camera’s niet erg moeilijk om te hacken. Het bedrijf wist dit, maar deed niks om de camera’s beter te beveiligen. Daardoor werden maar liefst 55.000 Amerikaanse accounts gehacked. Een flink probleem, aangezien je met Ring-camera’s niet alleen kan meekijken maar ook kan spreken. Zo zijn er getuigenissen van vrouwen die in bed liggen en plots een hacker horen vloeken.

Amazon Alexa en kinderen

Niet alleen bij Ring wordt er op een problematische manier met data omgegaan. Ook bij Alexa, de populaire spraakassistent van Amazon, loopt het hier en daar mis. Het blijkt dat Amazon Alexa-speakers opnames van minderjarigen voor onbepaalde duur bijhouden. De opnames zijn volgens de onlineretailer nodig voor de spraakassistent om kinderstemmen beter te leren herkennen.

Vooraleer je data van kinderen onder de dertien jaar mag gebruiken, moet je daar toestemming voor vragen. Bovendien is het platform ook verplicht de data te verwijderen als deze niet meer nodig is. Volgens de FTC lapt Alexa die regels aan de laars, wat het bedrijf een extra klacht kost.

Amazon is het niet eens met de bevindingen van de FTC, maar gaat toch in op een schikkingsvoorstel, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Voor het Alexa-verhaal telt het maar liefst $25 miljoen neer. Voor de privacyproblemen met Ring komt de prijs op $5,8 miljoen te liggen.

alexaamazonBeveiligingprivacyring

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren