WhatsApp lanceert kanalen: dit moet je weten
Het concept van kanalen als eenzijdige uitzendingstool is alvast niet nieuw. Eerder kwam Telegram – de belangrijkste concurrent van WhatsApp – al op de proppen met ‘Channels’. De werking van zulke kanalen is op beide chatdiensten ook gelijk. Beheerders van een kanaal kunnen ‘tekst, foto’s, video’s, stickers en peilingen’ naar hun volgers sturen, terwijl volgers deze enkel kunnen lezen.
Zoekmachine voor kanalen
Waar WhatsApp verder gaat dan Telegram is met een zoekmachine voor kanalen. Volgens de dienst is het mogelijk om te zoeken naar kanalen die aansluiten bij je hobby’s, favoriete sportteams of juist een kanaal voor de omgeving waar je woont. Je kan ook gewoon een zoekopdracht invoeren, mocht je niet direct vinden waar je naar op zoek was.
Je kan overigens ook kanalen betreden via uitnodigingslinks. Die links werken vergelijkbaar met URLs voor groepsgesprekken. Dat je op een link klikt, betekent overigens niet meteen dat je het kanaal mag betreden. Beheerders mogen zelf bepalen wie zich tot hun kanaal mag voegen.
‘Privéste uitzendingsdienst’
Waar het eveneens in uit wil blinken is de bescherming van beheerders en leden van kanalen. Zo schermt WhatsApp zowel profielfoto’s als telefoonnummers af van kanaalbeheerders. Tegelijk kan een beheerder (of andere leden van een kanaal) jouw telefoonnummer niet terugvinden in de lijst met kanaalleden. “Jij alleen bepaalt wie je volgt en dit blijft privé”, onderstreept de chatdienst.
Niet oneindig zichtbaar
Ten slotte meldt WhatsApp dat berichten in kanalen niet ‘oneindig zichtbaar’ zijn. In tegenstelling tot Telegram, waar kanaalberichten oneindig bewaard blijven, verwijdert Meta deze na 30 dagen. Op termijn moeten beheerders deze termijn zelf ook kunnen inkorten.
Daaropvolgend komt het ook met de optie om screenshots of doorgestuurde berichten te verbieden. Het is aan kanaalbeheerders om deze mogelijkheid in te schakelen.
Beschikbaarheid in België
Meta zegt de kanalen in eerste instantie enkel uit te rollen in Colombia en Singapore. Op een later moment komen kanalen en de optie deze zelf aan te maken naar andere landen. Wanneer dit staat te gebeuren, blijft koffiedik kijken.