Meer dan 20 procent Plex-personeel is buitengezet
Wat ooit begon als een gratis mediaserver-app, is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan dat. Plex laat je nog altijd films en series uploaden, maar voegde daar ook zelf gratis films, series en live tv aan toe. Dit bekostigde de mediastreamingsdienst vanuit advertentie-inkomsten. Inkomsten die juist nu sterk onder druk staan, in tijden van hevige inflatie en economische onzekerheid.
Het is daarom dat Plex zich genoodzaakt voelt te reorganiseren. Daarbij gingen dus 37 werkplekken verloren, goed voor meer dan 20 procent van Plex’ werkkrachten. Ontslagen die nodig zijn om Plex weg te trekken uit de rode cijfers en opnieuw winstgevend te raken, stelt CEO Keith Valory. Volgens de topman was wachten geen optie; het is ongeweten wanneer de advertentiemarkt zich herstelt – grote kans dat dit, met de instabiliteit in Oost-Europa, te lang op zich laat wachten.
De reorganisatie vond volgens Plex plaats op vier productgebieden. Verder laat de dienst weten de roadmaps van producten opnieuw te hebben geprioriteerd en verlaagt het zijn marketing-uitgaven. Officieel heeft bedrijf de ontslagen en aangepaste plannen nog niet bekendgemaakt. Dat geldt ook voor een eerdere ontslagronde, die eerder dit jaar zou hebben plaatsgevonden. Toen ontsloeg het bedrijf een accountmanager van zijn advertentie-afdeling.
Continue ontslagrondes
Plex is alvast niet het eerste technologiebedrijf dat mensen buitenzet. Eerder dit jaar gingen ook Amazon, Google, Meta en Microsoft over tot ontslagen. Recent voegde Reddit zich bij dat lijstje. We schreven ook een stuk over de waarom-vraag achter de ontslaggolven die blijven opduiken. Zeker bij beursgenoteerde bedrijven met voldoende cash op zak zou je immers verwachten dat zij zonder ontslagen een crisis moeten kunnen overleven. Toch is dat, zoals we daarin uitleggen, precies niet waar het om draait.