Pixel Fold gaat ten onder in marteltest
Google’s lancering van de Pixel Fold is intussen gehuld in een rookgordijn van schermklachten. Een journalist van Ars Technica ondervond na slechts vier dagen schermproblemen met zijn toestel. Via Reddit doken niet veel later eveneens klachten op over de Pixel Fold. Bij hen was het Ultra-thin Glass van de Pixel Fold gebroken. Hoewel het scherm bleef werken, hoort dat natuurlijk niet te gebeuren. De marteltest van YouTuber Zack Nelson, beter bekend als JerryRigEverything, legt ditmaal zelfs een structureel probleem van de vouwbare telefoon bloot.
Krassen met vingernagels
Nelson volgt met zijn duurzaamheidstesten steeds een vast stramien. Dat is niet anders met de Pixel Fold, waar het de testen begint bij het coverscherm. Hiervoor gebruikt Google gehard Gorilla Glass – pas op niveau 6 van de Mohs-schaal van hardheid verschijnen de eerste krassen. Van binnen vind je, zoals gewoonlijk op een vouwbaar toestel, verwelkomt door een plastic scherm. Zo’n scherm kun je met je vingernagels beschadigen, zoals Nelson ook laat zien in zijn Pixel Fold-video.
Terug van niet-weggeweest is ook de aanstekertest. Het coverscherm weet de vlammen voor 16 seconden te weerstaan. Google’s vouwbare scherm lijkt echter niet om te kunnen gaan met de hitte van de vlam. Enkele seconden nadat Nelson zijn aansteker tegen het scherm houdt, schakelt de Fold zichzelf uit. Na een herstart verschijnt vervolgens de melding dat het toestel ‘oververhit’ raakte. Het lijkt er zodoende op dat Google zijn plooibare scherm beveiligde tegen (extreme) hitte. Waarom die beveiliging werd toegevoegd, is niet bekend.
Vuilbestendig scherm
Waar Google lof voor verdient is zijn vuilbestendige scherm en scharnier. Zelfs nadat Nelson een overmatige hoeveelheid vuil op het scherm en in het scharnier smijt en deze meermaals dichtvouwt, blijft het toestel onbeschadigd. Er lijken ook geen vreemde geluiden uit het scharnier te komen. Of Google net als Samsung borstels toevoegde aan zijn scharnier om vuil buiten te houden, is ongeweten.
Eén element van het scharnier lijkt wel zorgwekkend. Hij vouwt namelijk niet helemaal vlak open. Volgens een meting van Nelson vouwt het scherm open tot 179 graden, terwijl Google belooft dat de Fold tot 180 graden kan uitvouwen.
Over vouwen gesproken: daar pas je bij de Pixel Fold best mee op. Althans, tijdens het uitvouwen. In tegenstelling tot andere vouwbare telefoons als Samsungs Galaxy Z Fold 4 heeft de Pixel Fold namelijk geen ‘lock-out’. Het toestel is niet sterk genoeg om een buigactie naar achteren weerstand te bieden. Een probleem dat niet eens te wijten valt aan het scharnier; de schuldige voor het ten onder gaan van de Pixel Fold is zijn frame. Dat frame knakt simpelweg doormidden onder de druk van het vouwen.