ASUS zet Intels NUC-traditie voort
Intel zette deze maand definitief een streep onder de NUC-reeks. De chipfabrikant zag geen toekomst voor de Next Unit of Computing-pc’s. Of althans: niet intern. In ASUS heeft Intel nu alsnog een partij gevonden die de mini-pc’s blijft onderhouden én nieuwe NUC’s wil uitbrengen. De licentie die ASUS verkreeg geldt voor de NUC-merknaam en ontwerpen die daaraan gebonden zijn. Gezien het gaat om niet-exclusieve rechten, kunnen vermoedelijk ook andere merken zich melden om de NUC-systemen te beginnen maken.
NUC als ecosysteemproduct
Dat is ook waar Sam Gao, general manager van Intels Client Platform Solutions op wijst. Goa zegt ecosysteempartners in staat te willen stellen productinnovatie en de groei van NUC-systemen voort te zetten. De topman onderstreept dat dit hand-in-hand moet gaan met een soepele overgang voor klanten en partners, doelend op de voortzetting van ondersteuning voor bestaande NUC-systemen.
Bestaande NUC-modellen van de 10e tot 13e generatie Intel-processoren worden voortaan vast en zeker door ASUS geproduceerd. De Taiwanese fabrikant verzorgt ook toekomstige software-updates voor die systemen, zoals benodigde BIOS-updates. Verwacht wordt dat ASUS in de toekomst zelf ook de nodige NUC-systemen ontwikkelt. Hiervoor zet de fabrikant alvast een NUC-divisie op.
ASUS NUC-divisie
Welke NUC’s we in de toekomst mogen verwachten van ASUS, is onzeker. Intel verlegde de voorbije jaren de focus van de kleinste mini-pc’s, gericht op zakelijke gebruikers, naar high-end mini-pc’s voor gamers. Hiervoor ontwikkelde het ook vervangbare modules. Wat ook onzeker blijft is hoe ASUS het NUC-aanbod wil aanprijzen. Systemen van het merk waren steeds lastiger verkrijgbaar. Je moest een systeem altijd zelf configureren, waardoor de prijzen fors opliepen. Vaak ver boven wat zo’n systeem werkelijk waard was.