Intel stopt met Core i-naamgeving, introduceert Ultra-modellen

Intel meteor lake
© Intel
Intel stopt vanaf de Meteor Lake-generatie met de ‘i’ in zijn Core-merknaam. Ook introduceert het een Ultra-merk om onderscheid te maken tussen processorgeneraties.

Intel’s Core-merknaam bestaat alweer 15 jaar. Al die tijd hield de Amerikaanse chipmaker vast aan de ‘i’ in verschillende processornamen. Aan de Core-merknaam zelf verandert niets; wel wil het de naamgeving simplificeren door de i weg te nemen. Dit betekent dat nieuwe Core i7-processoren in het leven zullen staan als Core 7-processoren. Dit geldt ook voor Intel’s andere processormodellen: de Core 3, 5 en 9.

Ook stopt Intel met generatienummers. Generaties worden voortaan niet meer gekenmerkt door ‘13th Gen’, maar door het modelnummer van de processor zelf. Klinkt logisch gezien de processor-modelnamen steeds al het generatienummer hadden ingebakken. Neem bijvoorbeeld de Intel Core i7-13900 uit Intel’s ‘13th Gen Core’-serie, waarbij ‘13’ staat voor de generatie en ‘900’ voor diverse gradaties binnen een processorfamilie.

Nieuw is tot slot de komst van Core Ultra-processoren. Volgens de chipontwikkelaar geeft de Ultra consumenten het vertrouwen dat ze de “meest geavanceerde processor” kopen. Intel zal die naam voorbehouden aan processoren op nieuwe architecturen. Hoewel het bedrijf niet direct uitleg biedt over de waarom, komt het erop neer dat de processorgeneraties en -architecturen vaak aanzienlijk overlappen. De Core Ultra-merknaam moet consumenten helpen processorgeneraties te kunnen onderscheiden.

Meteor Lake-generatie

Daarmee kunnen consumenten voortaan kiezen uit twee varianten Core-processoren, de Core 3, 5 en 7, en de Core Ultra 5, 7 en 9. Er komen geen Ultra-varianten van de Core 3-serie. Ook zal Intel de komende generatie ook geen reguliere Core 9 introduceren, blijkens de gedeponeerde persbeelden.

Intel zegt de nieuwe merknaamgeving vanaf de Meteor Lake-generatie door te voeren. Verwacht wordt dat die processoren voor eind 2023 worden gelanceerd. Tegen die tijd zul je de ‘i’ dus zien verdwijnen uit Core-processoren en ‘Ultra’ zien opduiken in processornamen.

businessintelintel core

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals