Aardbeving in Turkije werd niet opgemerkt door detectiesysteem van Android
Google introduceerde in 2020 een speciaal aardbevingsdetectiesysteem voor het Android-besturingssysteem. Daarmee krijgen gebruikers, enkele seconden voor er een aardbeving plaatsvindt, een melding op hun telefoon. Volgens de BBC werkte dat systeem in februari, toen Turkije werd opgeschrikt door een beving, niet. Het nieuwsmedium sprak met “honderden” mensen, maar kan niemand vinden die een waarschuwing voor de eerste schok op zijn telefoon kreeg. De aardbeving, die vroeg in de ochtend plaatsvond, maakte bijna 60.000 slachtoffers.
In 3 verschillende steden blijkt er niemand te zijn die een waarschuwing voor de eerste beving kreeg. Een aantal uren later bleek het systeem wel te werken, toen een van de naschokken de aarde opnieuw deed beven. Volgens de BBC ontving “een klein aantal gebruikers” melding van die tweede schok. Met andere woorden: het aardbevingsdetectiesysteem zou niet naar behoren werken.
Hoe werkt het detectiesysteem?
Het detectiesysteem voor aardbevingen werkt dankzij een netwerk aan telefoons. In meeste smartphones zit tegenwoordig een accelerometer, waarmee schuddingen gedetecteerd kunnen worden. Dankzij zulke metingen is het systeem in staat om het epicenter van een aardbeving te bepalen. Als alles goed werkt, kan het systeem je 1 tot 60 seconden geven om jezelf in veiligheid te brengen.
Google en product lead Micah Berman houden vol dat de functie wel degelijk gewerkt heeft, maar dat waarschuwing misschien “op de achtergrond gebeurde, terwijl de aandacht ergens anders was gevestigd”. De gebruikers die de BBC sprak beweren echter bij hoog en laag dat ze geen melding zagen verschijnen.
Functies als de aardbevingsdetectie kunnen drama’s voorkomen. Indien er inderdaad iets verkeerd liep tijdens die fatale ochtend in Turkije, dan is het belangrijk dat Google zijn software bijwerkt om de problemen op te lossen.