Fairphone 5 officieel: duurzaamheid is prijzig
Fairphone zet zich al jaren in voor een duurzame(re) toekomst. Onderdeel daarvan is het werven van materialen uit eerlijke mijnen. Verder staat ook een lange updatetermijn op het menu. De Fairphone 5 past ook binnen die doelstellingen. Volgens de smartphonefabrikant kan het toestel rekenen op ten minste acht jaar aan software-ondersteuning. Dit zou betekenen dat de Android-smartphone zijn laatste update(s) in 2031 ontvangt. Het doel van Fairphone is om zelfs die termijn te overschrijden – daarbij mikt het op ondersteuning tot en met 2033.
Zulke doelstellingen zijn ongekend in de wereld van Android-telefoons. Merken als Samsung stoppen na vijf jaar met het aanbieden van software-updates. Zelfs Google, de ontwikkelaar van Android, laat de ondersteuning voor zijn Pixel-telefoons na vijf jaar vallen.
Repareer je Fairphone
Wat Fairphone bij de lancering van zijn vijfde telefoon ook benadrukt is dat je hem zeer eenvoudig – zelf – kan repareren. In totaal zijn er tien onderdelen die gebruikers zelf kunnen vervangen. Voor het vervangen van zulke onderdelen heb je enkel een schroevendraaier nodig. In tegenstelling tot menig andere fabrikanten verlijmt het Nederlandse merk zijn onderdelen dus niet aan het frame. Wat je op de Fairphone 5 zoal kan vervangen? We zetten het voor je op een rij.
- Achterkant (behuizing)
- Batterij
- Flitser
- Groothoekcamera
- Hoofdcamera
- Luidspreker
- Oorluidspreker
- Usb-c-poort
- Scherm
- SD-slot
- Selfiecamera
- Simslot
- TOF-sensor
Zulke onderdelen kun je steeds via Fairphone aanschaffen. Prijzen van de onderdelen variëren. Het scherm kost bijvoorbeeld 100 euro, terwijl de usb-c-aansluiting slechts twee tientjes kost.
Eigen Qualcomm-chipset
Fairphones inzet op duurzaamheid toont zich ook bij de chipset. De fabrikant kreeg het immers voor elkaar een eigen Qualcomm-chip te bemachtigen, de QCM6490. Die chipset wordt enkel gebruikt op de Fairphone 5. Gekoppeld aan die chipset zit 8 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen. Dit kan nog naar wens worden uitgebreid met een microSD-kaartslot (SDXC).
Het scherm van de Fairphone 5 betreft een 6,4-inch OLED-exemplaar met een beeldverversing van 90Hz. Waarom de fabrikant niet voor een 120 Hz-scherm heeft gekozen, is ons niet gekend.
Ten slotte zijn er de camera’s: drie 50 MP-modules. Aan de achterzijde vind je een Sony IMX800 die dienstdoet als hoofdcamera, en een IMX858 als groothoekcamera. Van voor steekt er een ISOCELL JN1-sensor van Samsung in de Fairphone 5.
Prijzen en beschikbaarheid
Zie je het wel zitten, zo’n Fairphone 5? Dan moet je nog even wachten. Hij komt pas over 2 weken op de markt voor 699 euro. Daarmee is het toestel ook flink geprijsd.