Nieuws

Fairphone 5 krijgt acht jaar lang updates

Fairphone 4
© Fairphone - de Fairphone 4
Fairphone voorziet de Fairphone 5 minstens 8 jaar lang van software-updates, meldt het Britse BT. Daarmee zou de ondersteuning tot en met 2031 lopen.

BT vermeldt de ondersteuningstermijn op een productpagina van de Fairphone 5. Hoewel Fairphone het toestel nog moet lanceren, publiceerde het reeds een productpagina op BusinessDirect. Op deze pagina lezen we dat het toestel “up-to-speed” blijft tot en met 2031. Hiervoor krijgt het toestel maar liefst 8 jaar software-ondersteuning.

Op de productpagina maakt BT geen onderscheid tussen Android-upgrades en beveiligingspatches. Vermoedelijk geldt de termijn van 8 jaar enkel voor de laatstgenoemde categorie. Desalniettemin is die termijn een pak langer dan bij de meeste Android-smartphones. Fabrikanten als Samsung geven hun telefoons maximaal 5 jaar aan software-updates. Verreweg de meeste toestellen krijgen echter 3 tot 4 jaar aan ondersteuning; dit geldt bijvoorbeeld ook voor Motorola’s high-end Edge-toestellen.

Het is zeker en vast niet de eerste keer dat Fairphone updaterecords vestigt. De Fairphone 2 ontving 7 jaar na onthulling zijn laatste software-update. Dat proces verliep niet zonder slag of stoot. De chip in de Fairphone 2 ontving na 2016 geen driver-ondersteuning meer van Qualcomm. Het merk moest hierdoor de ontwikkeling van drivers zelfstandig voortzetten. Een proces dat het merk tot begin dit jaar volhield.

Bestaan Fairphone 5 bevestigd

Vooralsnog deed Fairphone geen uitspraken over een aanstaande lancering van de Fairphone 5. Wel dook het toestel – mogelijk per ongeluk – op in de aftiteling van een recente video. Ook doken reeds enkele renders van de middenklasse-smartphone op. Het ontwerp van de aanstaande smartphone is daarbij weinig veranderd vanaf de Fairphone 4. Het modulaire ontwerp blijft ook behouden, zodat je als gebruiker zelf de batterij, camera’s, luidspreker en het scherm kan vervangen.

Eerste specificaties

Specificaties en prijzen van de aanstaande smartphone zijn nog goeddeels onbekend. Een gelekte benchmark vertelt ons dat de Fairphone 5 op een Snapdragon 782G-chipset draait. BT vertelt ons verder dat de smartphone twee 50-MP-camera’s krijgt, en eveneens een 50-MP-selfiecamera. Het toestel zou verder over 256 GB opslag- en 8 GB werkgeheugen beschikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business