Nieuws

Bing en iMessage ontspringen voorlopig de DMA-dans

DSA onderzoek
© iStock / iantfoto
Microsofts Bing en Apples iMessage moeten zich voorlopig niet aan de Europese DMA-regels houden.

Nieuwe Europese wetgeving zorgt ervoor dat grote internetbedrijven zich binnenkort aan extra regels moeten houden. De grote internetbedrijven waarop de regels van kracht zijn, worden door de Europese Commissie aangeduid als ‘gatekeepers’. De deadline voor het bepalen wie die gatekeepers of poortwachters precies zijn, verstrijkt vandaag. Kort daarvoor tekenden zowel Apple als Microsoft bezwaar aan.

De twee bedrijven betwisten hun positie als gatekeeper niet volledig, maar vinden wel dat bepaalde diensten gevrijwaard moeten blijven. Voor Microsoft gaat het om Bing, terwijl het bij Apple over iMessage gaat. De redenering van de twee giganten loopt gelijk: de platforms zijn, binnen de EU, niet populair genoeg. Microsoft kijkt daarvoor naar Google, dat een pak meer bezoekers krijgt dan Bing. Apple doet hetzelfde, maar wijst naar WhatsApp: in feite wordt iMessage binnen de Europese Unie niet zo veel gebruikt.

De DMA zou voor die platformen verregaande gevolgen hebben: de aanbieders moeten namelijk interoperabiliteit voorzien voor gebruikers en andere bedrijven. Met andere woorden: Bing zou toegang moeten aanbieden tot andere zoekmachines. In iMessage zou het dankzij de DMA dan weer mogelijk moeten worden om berichten tussen verschillende diensten te versturen.

Commissie voert onderzoek

De Europese Commissie heeft gehoor gegeven aan de bezwaren van zowel Microsoft als Nintendo en voert nu een onderzoek naar de platformen. Bij dat onderzoek worden ook Microsoft Edge en Microsoft Advertising onder de loep genomen. De vraag is of zij tot de “core platform services” horen, die onder de DMA extra regels opgelegd krijgen. Andere diensten van de bedrijven krijgen trouwens wel extra regels opgelegd. Het gaat dan onder andere over Microsoft Windows, Safari van Apple, het iOS-besturingssysteem en de App Store. Andere gatekeepers zijn Alphabet, Amazon, ByteDance en Meta.

Het onderzoek van de EU zou maximum vijf maanden in beslag nemen. Indien het onderzoek uitwijst dat de platforms wél onder de bijkomende DMA-regels vallen, krijgen ze tot augustus 2024 om zich aan die regels te houden.

amazonApplebingByteDancedmaeuropaimessagemetamicrosoft

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken