Nieuws

Bing en iMessage zijn maar kleine spelers, zeggen Apple en Microsoft

© iStock / Teka77
Europa moet bijna bepalen wie het precies aanduidt als zogenaamde 'gatekeepers' en plots liggen Microsoft en Apple dwars.

Met de Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Act (DMA) creëerde Europa een reeks maatregelen die het onlineleven in goede banen moeten leiden. Voor die laatste wet, de DMA, begint Europa nu stilaan tegen een deadline aan te schurken. Als onderdeel van de wetgeving moeten namelijk een aantal ‘gatekeepers’ aangeduid worden. Microsoft en Apple zien hun benoeming alvast niet zitten.

Om die platformen aan te duiden hanteert Europa een aantal vaste criteria: het gaat om grote bedrijven en platformen die in meerdere EU-landen actief zijn en een economisch sterke positie hebben. Lees: de jaarlijkse omzet bedraagt al drie jaar 7,5 miljard euro of de martkwaarde wordt op een tienvoud daarvan geraamd. Belangrijk is ook dat de diensten een groot aantal gebruikers hebben: 100.000 zakelijke gebruikers en minstens 45 miljoen particulieren – en dat per maand. De positie van het platform moet tot slot ingekapseld en duurzaam duurzaam zijn: het zijn gekende platforms die al meer dan twee jaar aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

Uitgelicht artikel De DMA zal het internet veranderen. Digital Markets Act gaat in op 1 november

Aanvankelijk was het aan bedrijven zelf om de som te maken en aan de EU aan te geven dat ze aan de criteria voldoen. In eerste instantie kwamen Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft en Samsung daarvoor aankloppen bij de Europese Commissie. Twee van die bedrijven menen echter dat hun status als ‘gatekeeper’ of poortwachter flink overdreven is: Apple en Microsoft vragen dan ook aan de EU om een van hun diensten te schrappen van de poortwachterslijst, bericht de Financial Times.

“Niet groot genoeg”

De redenering klinkt voor beide bedrijven hetzelfde: “de platforms zijn niet groot genoeg”. Voor Apple gaat het om iMessage, Microsoft is het dan weer om Bing te doen. De Windows-fabrikant haalt aan dat zijn zoekmachine vele malen kleiner is dan die van Google. Hoewel de zoekmachine wel aan de criteria voor gatekeepers voldoet, meent Microsoft dat de DMA de ongelijkheid tussen de browsers net verder zal doen toenemen. Bing heeft op dit moment een marktaandeel van ongeveer drie percent. Onder de DMA zouden gebruikers vanuit Bing ook toegang moeten krijgen tot de concurrent: Google. In de omgekeerde richting is dat echter ook het geval: vanuit Google zul je toegang moeten krijgen tot Bing.

Uitgelicht artikel DSA Digital Services Act Digital Services Act treedt in werking: dit zijn de gevolgen

iMessage? Dat is vele malen kleiner als WhatsApp, zegt Apple. Wellicht zou die bewering in de VS niet opgaan: daar is iMessage ongezien populair. In Europa zijn er echter vooral WhatsApp-gebruikers. Die installeren en gebruiken gewoon WhatsApp op hun iPhone en laten iMessage dus grotendeels links liggen. Of iMessage op zich aan de criteria voor gatekeepers voldoet? Dat weten we niet, aangezien Apple geen gebruikscijfers voor de berichtendienst deelde. We kunnens ons echter voorstellen dat de meeste iPhone-eigenaars beide berichtenapps gebruiken en meer berichten sturen via WhatsApp, dat dus ook volgens Apple zelf vele malen groter is.

Deadline nadert

De deadline waarop de Europese Commissie de gatekeepers aangeduid wou hebben, valt morgen. De vraag voor Apple en Microsoft is vooral of Bing en iMessage als aparte producten beoordeeld worden. Nu moeten die platformen zich aan bijkomende regels gaan houden omdat Europa naar het grotere plaatje kijkt om te bepalen wie de gatekeepers zijn.

De tijdlijn voor de DMA.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business