iPhone 15 Pro en Pro Max zijn supersterke smartphones met titanium behuizing
Apple heeft er de laatste jaren een gewoonte van gemaakt om naast zijn reguliere iPhones ook enkele Pro-modellen uit te brengen. Dit jaar is het niet anders: de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max belichamen het beste van wat Apple momenteel te bieden heeft.
Titanium
Apple zet met de iPhone 15 Pro (6,1″) en Pro Max (6,7″) het beste neer wat het te bieden heeft. Het hoef daarom ook niet te verbazen dat alles in een speciaal pakket zit, deze keer van titanium. Het is de eerste keer dat Apple titanium gebruikt voor de behuizing van zijn iPhones. Door het materiaal, dat een ideale verhouding tussen sterkte en gewicht weet te bieden, zijn dit de lichtste iPhone Pro-modellen ooit. De aluminium behuizing wordt met een uniek thermomechanisch proces verbonden aan het aluminium, waaruit het frame werd opgetrokken. Dit biedt een aantal voordelen voor de iPhone 15 Pro’s: het glas is makkelijk te vervangen én de warmteafvoer verloopt beter.
In het aluminium frame zit tegenwoordig ook een nieuwe knop: de actieknop. Deze knop vervangt de gekende ‘mute switch’, al kan je hem nog wel op dezelfde manier gebruiken. De knop is namelijk programmeerbaar, waardoor je er verschillende acties aan kan koppelen. Het is zelfs mogelijk om Opdrachten aan de knop toe te wijzen, waardoor je met een enkele druk een reeks gecompliceerde handelingen kan uitvoeren. Haptische feedback en visuele aanwijzingen in het Dynamic Island geven aan wanneer je de knop gebruikt. Zo heb je steeds zicht hebt op welke actie je precies activeert.
Supersterke chip
In beide iPhone Pro-modellen zit bovendien een supersterke chip: de A17 Pro. Dit is de eerste 3-nanometerchip die op de markt komt. Die nieuwe technologie zorgt voor flinke prestatieverbeteringen, vooral als het over de GPU gaat. Wij onthielden vooral dat de iPhone 15 Pro voorzien is van hardware-geaccelereerde raytracingtechnologie, waardoor je games met raytracing 4x sneller kan spelen dan voorheen. Hoeveel sterker die nieuwe GPU is, wordt geïllustreerd met een aantal games die binnenkort naar de iPhone 15 Pro’s komen: Resident Evil Village, Death Stranding en Assassin’s Creed Mirage – vandaag heb je nog een console of desktopcomputer nodig om die games te spelen.
Ook de CPU wordt flink sneller: de nieuwe microarchitectuur zorgt voor een prestatiesprong van 10%, terwijl de chip toch hetzelfde verbruik heeft. Een Neural Engine die in de A17 Pro zit ingebouwd, zorgt er bovendien voor dat berekeningen voor autocorrectie en ‘Persoonlijke stem’ rechtstreeks op het apparaat kunnen gebeuren, waardoor deze functies beter moeten gaan werken.
USB-C
Alle iPhones stappen over naar usb-c, maar voor de iPhone 15-modellen is de overstap net iets specialer. De apparaten zullen namelijk USB 3-snelheden ondersteunen, waardoor HDR-video’s in 4K@60fps rechtstreeks op een externe harde schijf kunnen worden opgenomen. Net zoals op de reguliere iPhone 15 is het mogelijk om met de aansluiting ook je AirPods of Apple Watch op te laden. De nieuwe aansluiting is, voor de iPhone Pro-modellen, maar liefst 20 keer sneller dan de oude Lightning-connector.
Pro Camera-systeem
Het camerasysteem van de iPhone Pro’s zou volgens Apple het equivalent van zeven professionele lenzen moeten bieden. De hoofdcamera van de iPhone 15 Pro’s trekt foto’s aan een resolutie van 48 MP. Dat is hetzelfde als de reguliere iPhone 15-modellen, maar deze camera kreeg wel enkele upgrades met zich mee, waaronder een grotere sensor. Gebruikers kunnen foto’s maken in 48 MP ProRAW- en 48 MP HEIF-formaat. Met computationele fotografie, zoals op de reguliere iPhones, slaagt Apple erin om het ideale midden tussen resolutie en lichtbalans te vinden. De iPhone 15 Pro is bovendien voorzien van een 3x telelenscamera, terwijl de grotere iPhone 15 Pro Max tot 5x optische zoom weet aan te bieden met zijn periscoopcamera.
Normaal gezien lukt dat niet in een toestel dat zo groot is als een iPhone 15 Pro Max. Dankzij een innovatief tetraprismadesign is het wel mogelijk: het tetraprisma weerkaatst het licht meerdere keren, waardoor je foto’s van ver kan trekken. Deze module zorgt ook meteen voor de optische beeldstabilisatie en het autofocussysteem van de iPhone 15 Pro Max.
De camera-ontwikkelingen die op de reguliere iPhone 15 zitten zijn hier natuurlijk ook aanwezig, maar dan beter. De nachtmodus werd verbeterd met LIDAR en draait voor de Pro-toestellen op de Photonic Engine – een onderdeel van de A17 Pro-chip. Ook de portretmodus wordt automatisch geactiveerd wanneer er een hond, kat of mens in beeld komt. Foto’s zullen dan in eerste instantie als normale foto’s tevoorschijn komen, maar je kan hier later zelf nog portretfoto’s van maken.
Later dit jaar voegt de fabrikant bovendien de mogelijkheid toe om Spatial Video vast te leggen, Die video’s kunnen dan bekeken worden met de XR-headset van het bedrijf: de Apple Vision Pro.
Draadloze connectiviteit
De iPhone 15 Pro zet niet alleen in op bedrade usb-c-connectiviteit, maar ook op draadloze verbindingen. Net zoals op andere iPhone 15-modellen maakt de tweede generatie UWB hier een intrede. Daardoor kunnen twee iPhones met deze chip elkaar terugvinden over drie keer zo’n grotere afstanden dan met de iPhone 14.
Tot slot worden de iPhone 15 Pro-modellen voorzien van WiFi 6E, waarmee ze tot 2x snellere wifiverbindingen kunnen maken. De 15 Pro’s zijn ook geschikt voor Thread, wat interessante kan zijn voor wie de Woning-app gebruikt. De iPhone 15 Pro’s kunnen ook nog steeds satellietverbindingen maken.
Prijs en beschikbaarheid
De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max kunnen vooruitbesteld worden vanaf vrijdag 15 september. Vanaf 22 september kan je de toestellen dan ook daadwerkelijk krijgen.
De iPhone 15 Pro zal beschikbaar zijn in opslagconfiguraties van 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB, waarbij het goedkoopste model 1.299 euro kost. De iPhone 15 Pro Max zal te krijgen zijn in varianten met 256 GB, 512 GB en 1 TB opslagruimte. Het instapmodel van de iPhone 15 Pro Max kost 1.479 euro.
De telefoons zijn verkrijgbaar in vier finishes: zwart titanium, wit titanium, blauw titanium en natural titanium.