Nieuws

Apple lanceert iPhone 15 met Pro-camera en usb-c

iPhone 15 usb-c
© Apple
Vandaag introduceerde Apple de nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Plus, naast twee Pro-modellen in dezelfde reeks.

De iPhone 15 krijgt een aantal features die tot nu toe voorbehouden waren voor Pro-telefoons, samen met een aantal gloednieuwe functies.

© Apple

De eerste en wellicht meest opvallende verandering voor de iPhone 15 en iPhone 15 Plus is, naast de usb-c-aansluiting, het Dynamic Island. Voor wie er nog niet mee bekend is: het Dynamic Island is een pilvormige cut-out in het iPhone-scherm waar Apple allerlei vernuftigheden in verwerkt. Heb je eten besteld of wil je op de hoogte blijven van sportuitslagen? Informatie over de levering, livescores en veel meer kan allemaal op het Dynamic Island weergegeven worden. Het Dynamic Island zorgt ervoor dat je altijd zicht hebt op de meest belangrijke informatie en timers, zonder dat je daarvoor een app hoeft te openen.

Nieuwe behuizing

Daarnaast krijgt het scherm nog een aantal upgrades. Wie de nieuwe iPhone 15 (6,1″) of 15 Plus (6,7″) vastneemt, zal onmiddellijk merken dat het scherm afgeplat werd. Beide toestellen krijgen een Super Retina XDR-display met een maximale HDR-helderheid van 1600 nits. Voor betere zichtbaarheid buiten werd de maximale helderheid (zonder HDR) opgeschroefd tot 2000 nits – dat is twee keer zo helder als de iPhone 14.

Ook langs de achterkant upgradet Apple het glas en daarmee pakt het meteen een primeur: de iPhone 15 zal de eerste iPhone zijn met een achterkant van doorkleurd glas. Het glas is versterkt door tweevoudige ionenuitwisseling en werd dan gepolijst met nanokristallijne partikels – daarna werd een matte finish aangebracht die het geheel een luxueuze touch moet geven. Bij de iPhone 15-modellen werd de behuizing bovendien afgerond, waardoor de toestellen nog beter in je hand moeten liggen. Laat je hem toch vallen? Het Ceramic Shield aan de voorkant is er nog steeds. Samen met een water- en stofbestendig design (IP68-normering) zorgt dat ervoor dat de iPhone 15 een robuust toestel is.

Camera

Ook in het cameradepartement werd hard aan de iPhone gewerkt. De iPhone 15 heeft nu een hoofdcamera die kan schieten aan 48 MP – voorheen zat die camera nog op de iPhone 14 Pro. Een quad-pixel sensor en het gebruik van 100% Focus Pixels maakt mogelijk dat de iPhone 15 bijzonder snel scherpstelt. Zo mis je nooit het juiste moment omdat je smartphone de foto nog aan het scherpstellen is.

Softwaretrucs, die Apple ‘computationele fotografie’ noemt, zorgen ervoor dat je steeds haarscherpe foto’s ontvangt in 24 MP-resolutie. Dat is mogelijk doordat het systeem pixels groepeert en een aparte foto maakt die alle lichtdetails in zich opneemt. Door deze beelden met elkaar te combineren krijg je een knappe foto in 24 MP-kwaliteit, die je dan ook makkelijk kunt delen met je vrienden en familie. Slimme integratie van hardware en software op de iPhones zorgt er bovendien voor dat de 2x-telelens drie zoomniveaus krijgt met optische kwaliteit: 0,5x, 1x en 2x.

Een opsomming van de belangrijkste nieuwe features. © Apple

Ook de functie om portretfoto’s te maken krijgt een flinke upgrade: je hoeft niet meer naar die modus over te schakelen om mooie portretten te maken. Je iPhone 15 zal automatisch mensen, honden en katten herkennen. Wanneer die in beeld komen, zal je iPhone automatisch de diepte-informatie opslaan. Op die manier kan je ook later nog een foto omvormen tot een portretfoto. Ook nachtfoto’s werden voor de iPhone 15 verbeterd, waardoor je nu ook in het donker scherpe foto’s met knappe kleuren kan maken.

Processor

In de iPhone 15 en 15 Plus zit een A16 Bionic-chip, die ook in de iPhone 14 Pro-modellen zat. De prestaties van die telefoons komen dus goed overeen. Nieuw is wel de 16 core Neural Engine, die 17 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren. Daar zijn vooral Siri en Livevoicemailtranscripties: berekeningen daarvoor kunnen nu gewoon op je apparaat gebeuren. Een nieuwe Secure Enclave-functie maakt dat mee mogelijk.

USB-C en UWB

Het lijkt een grotere verandering, maar eigenlijk zit ze er al lang aan te komen: de iPhone heeft nu een usb-c-aansluiting in plaats van een Lightning-connector. Opmerkelijk is dat je via deze connector niet alleen je iPhone kan opladen, maar ook je AirPods of Apple Watch. Daarvoor steek je het ene uiteinde van de kabel in je iPhone en het andere uiteinde in je AirPods of horloge.

© Apple

Tot slot biedt de iPhone ook ondersteuning voor UWB van de tweede generatie. Dat is goed voor een bereik dat drie keer zo groot is. Je vrienden kwijt op een festival? Met de nieuwe ‘Nauwkeurig zoeken’-functie heb je ze snel weer gevonden.

Beschikbaarheid

De iPhone 15 en 15 Plus zijn te krijgen met 128 GB, 256 GB of 512 GB opslag. De goedkoopste modellen kosten respectievelijk 969 en 1.119 euro.

De toestellen zijn verder te krijgen in het roze, geel, groen, blauw en zwart. Bestellen kan vanaf vrijdag 15 september. Een week later, op 22 september, kan je het toestel daadwerkelijk krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business