Meta ontwikkelde verschillende AI-‘persona’s’, gericht op jonge gebruikers
Meta is al langere tijd bezig met de ontwikkeling van een AI-systeem voor zijn platformen – en dan vooral Facebook en WhatsApp. Meer bepaald ontwikkelt het chatbots met verschillende persoonlijkheden. Die bots moeten vooral de jongste Facebook-gebruikers aanmoedigen om vaker terug te komen naar de platformen en er langer te blijven.
Het is namelijk de bedoeling om, met verschillende persoonlijkheden, Facebook-gebruikers aan te spreken. Met andere woorden: je zal zelf kunnen kiezen welke persoonlijkheidstrekken je chatbot heeft. Op die manier zou de chatbot beter aan je verwachtingen kunnen aansluiten dan Bard of Bing. Naar alle verwachting lanceert Meta de chatbots op het Meta Connect-evenement, dat later deze week plaatsvindt.
Bob, Alvin en Gavin
Bij The Wall Street Journal konden ze al een blik op de chatbots werpen. Daaruit blijkt duidelijk hoe Meta de persoonlijkheden of ‘persona’s’ wil inzetten. Er is bijvoorbeeld Bob, een chatbot die een aantal sarcastische persoonlijkheidstrekken met zich meekreeg. Stel je een vraag aan Bob? Verwacht dan zeker een sarcastisch antwoord. Dat is helemaal anders dan bij Alvin: Alvin is namelijk een alien en dus uitermate geïnteresseerd hoe het leven op aarde eruitziet.
Meta zou een aantal van deze persoonlijkheden naar Facebook en Instagram willen brengen. Er is nog niet geweten om welke het precies zou gaan – al is er één chatbot die de selectie alvast niet zal halen: Gavin. Die chatbot begon tijdens de tests plots vrouwonvriendelijke opmerkingen te maken en daar lachen ze bij Facebook niet mee. Meta zou ook tests hebben uitgevoerd waarbij een chatbot de persoonlijkheid van Abraham Lincoln aangemeten kreeg. Of Meta ook chatbots zal lanceren die gebaseerd zijn op historische figuren is echter niet geweten.
AI voor kinderen?
Meta is niet het eerste bedrijf dat een AI-toepassing ontwikkelt die zich vooral op kinderen focust. Snapchat, de populaire berichtenapp, heeft bijvoorbeeld ‘My AI’. Die chatbot kwam echter meerdere keren in opspraak: hij maakte afspraakjes met jonge gebruikers en had het meermaals over ongepaste onderwerpen. Of het bij Facebook beter loopt, zal moeten blijken. Het lijkt alvast onwaarschijnlijk dat er een persona voor aangebrande grappen gelanceerd wordt, dus op dat vlak zit Meta al goed.
Desalniettemin is het AI-systeem van Meta even goed vatbaar voor de problemen die andere AI-chatbots ook plagen. Zo is er het risico op ‘hallucinaties’, waarbij het AI-systeem verzinsels als echte informatie gaat neerzetten. Of de Facebook-bots daartegen bestand zijn, zal mettertijd moeten blijken.