Nieuws

Meta werkt aan AI voor Facebook, Instagram en WhatsApp

meta
Ook Meta gaat aan de slag met AI, en dat op verschillende vlakken. Meta wil de technologie gebruiken in zowel tekst als beeld.

Ook Meta zal binnenkort generatieve AI gaan introduceren op zijn platforms, dat zegt Mark Zuckerberg op Facebook. Uit de informatie die hij deelt kunnen we afleiden dat het om een work-in-progress gaat, maar dat AI in ieder geval wel naar Facebook, Instagram en WhatsApp zal komen.

Zuckerberg schrijft dat zijn bedrijf alle mensen met ervaring in artificiële intelligentie in een team heeft verzameld. Hun taak wordt om een AI te programmeren die de socialemedia-ervaring van Facebook-gebruikers moet verbeteren. Dat Facebook nu ook met generatieve modellen aan de slag wil, hoeft niet te verrassen: de afgelopen weken wisten Google en OpenAI te verbazen met generatieve modellen zoals Bard en ChatGPT. De Microsoft-zoekmachine, Bing, maakt inmiddels ook gebruik van een generatief model dat op GPT gebouwd werd.

Facebook wil ook een stuk van die koek en ontwikkelt zelf een AI. In eerste instantie zou het model de Facebook-gebruiker kunnen bijstaan op expressief en creatief vlak. In latere versies van de Facebook-AI is er volgens Zuckerberg plek voor meedere “personas”. Elk van die persona’s zou je dan op een unieke manier kunnen benaderen en kunnen helpen.

AI in verschillende modaliteiten

Hoe Meta precies invulling wil geven aan die verschillende persona’s is echter een raadsel. Momenteel spitst Meta zich toe op AI-in-tekst, zodat die gebruikt kan worden in chatapplicaties zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Door visuele training zou de AI ook in te zetten zijn op Instagram. Daar zou artificiële intelligentie bijvoorbeeld filters op maat kunnen maken of zelfs advertenties kunnen componeren. De uiteindelijke bedoeling is om de AI vooral “content te laten genereren” voor gebruikers.

Eenmaal het generatief model met tekst en beeld om kan, zou bewegend beeld aan de slag komen. Volgens de Facebookpost van Zuckerberg is het uiteindelijke doel om de AI ook met video te gaan bewerken en ‘multi-modale ervaringen’ aan te kunnen bieden. Of de ‘persona’ waar Zuckerberg het over heeft gelijk loopt met de modaliteit, is onzeker.

Een uiteindelijke releasedatum voor de ‘Meta AI’ noemt Zuckerberg niet. De topman maakt duidelijk dat de technologie nog volop in ontwikkeling is en dus nog niet klaar is om te gebruiken. In de weken voor dat het geval is krijgen we ongetwijfeld meer informatie over hoe de AI precies moet werken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business