Nieuws

AI-nieuwsapp van Instagram-oprichters nu beschikbaar

Artifact
Artifact is een nieuwsapp die wordt aangestuurd door AI en werd opgericht door Kevin Systrom en Mike Krieger van Instagram.

De Apple App Store en Google Play Store zijn een app rijker. Artifact is een nieuwsapp die belooft een gepersonaliseerde nieuwsfeed te bezorgen. Daarvoor wordt de app aangestuurd door AI: die doorzoekt nieuwsberichten en haalt hetgeen jij interessant vindt eruit. De applicatie werd vorige maand gelanceerd en was in eerste instantie slechts voor een beperkt publiek beschikbaar. Vandaag wordt de toegangspoort ook voor het brede publiek open gezet.

Op dit moment is Artifact eerst en vooral een gepersonaliseerde nieuwsfeed. Dat zou echter snel kunnen veranderen: TechCrunch heeft het over plannen om van Artifact een sociaal medium te maken. Je zou dan kunnen reageren op de nieuwsberichten die in je feed verschijnen en de discussie aangaan met je vrienden.

De app werd ontwikkeld door Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger. De oprichters willen er zeker van zijn dat hun applicatie geen fake news voorschotelt aan mensen. Om dat te voorkomen maakt Artifact gebruik van externe factcheckers zoals Politifact en Allsides.com. Die integratie moet ervoor zorgen dat, hoewel berichten op je smaak zijn afgestemd, je geen al te vooringenomen stukken met onwaarheden in te lezen krijgt.

Nieuwsapp aangestuurd door AI

Wie de app voor het eerst opent, merkt meteen dat hij in eerste instantie niet erg veel om het lijf heeft. Een account hoef je niet aan te maken – wel geef je aan in welke thema’s je geïnteresseerd bent. Deze zullen gebruikt worden om te bepalen welk nieuws er getoond wordt. Daarna krijg je de mogelijkheid om abonnementen op nieuwsoutlets te koppelen aan de applicatie. Belgische of zelfs Nederlandstalige kranten zijn hier echter niet te vinden: de focus ligt duidelijk op Amerikaans nieuws.

Een van de ‘Headlines’ in Artifact. Er ligt duidelijk een focus op Amerikaans nieuws.

Eenmaal je meer dan 25 artikels gelezen hebt, begint de app echter zijn ding te doen. Op dat moment heeft de ingebouwde AI genoeg informatie om je nieuwsfeed te personaliseren. Toch wil Artifact meer zijn dan alleen een echokamer van je eigen ideeën. Onder de sectie ‘Headlines’ krijgen lezers verschillende krantenkoppen te zien. Onder die krantenkoppen zitten soms tientallen artikels. Op die manier weet je meteen wat verschillende kranten over een onderwerp te zeggen hebben. Op die manier wenst Artifact zich te onderscheiden van andere nieuwsaggregators.

Of de app in de toekomst ook meer lokaal en Nederlandstalig nieuws zal bieden is momenteel ongekend, maar zeker niet ondenkbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business