Nieuws

Twitter laat je weten wanneer je fake news deelt

twitter
Wanneer je een tweet die fake news bevat retweet, liket of erop reageert, krijg je daar voortaan een melding van, via een Twitter Community Note.

Community Notes werd in 2021 in het leven geroepen als een onderdeel van Birdwatch, een door de community gestuurde waakhond. Twitter wil er nu nog meer op gaan leunen, aangezien het een groot aantal contentmoderators ontslagen heeft. De strijd tegen fake news wordt opgevoerd, door gebruikers via een Community Note in te lichten over een interactie met valse informatie. Community Notes kunnen door alle gebruikers wereldwijd bekeken worden, maar momenteel kunnen alleen inwoners van de VS, het VK, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland bijdragen leveren. 

Twitter wil fake news zichtbaar bestrijden

Met het initiatief wil het socialmediaplatform zijn imago oppoetsen, nu de publieke perceptie onder het regime-Musk doet uitschijnen dat alles zomaar kan en mag. “Vanaf vandaag krijg je een heads-up als er een Community Note opduikt bij een tweet die je geliket, geretweet of beantwoord hebt. Dit biedt mensen extra context, die ze anders missen”, klinkt het. Ook Elon Musk is opgetogen over het initiatief. Hij noemde het “een gamechanger in de strijd tegen desinformatie”.

Een belangrijke kanttekening bij Community Notes is wel dat ze gecrowdsourcet zijn. Daardoor kan de betrouwbaarheid ervan niet gegarandeerd worden. Zo was er onlangs het geval van Tesla’s account. Een onderzoeker stelde vast dat een aantal hoog aangeschreven Twitter-accounts, waaronder dat van Tesla, hun abonnement op Twitter Blue opgezegd hadden. Volgens een Community Note kon dat niet kloppen, omdat Tesla al een geverifieerde account was en als dusdanig niet nog eens geabonneerd kon zijn op Twitter Blue. Achteraf bleek uit Twitters eigen API-gegevens dat Tesla zich wel degelijk had uitgeschreven van Twitter Blue en de Community Note die niet bleek te kloppen werd vervolgens verwijderd. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business