Nieuws

Microsoft Bing en Edge krijgen ChatGPT-upgrades 

ChatGPT
Microsoft heeft nieuwe versies van Bing en Edge aangekondigd, die de AI van ChatGPT integreren. Dat gebeurde op een verrassingsevent in Redmond.

Dinsdagavond hield Microsoft een evenement in zijn hoofdkwartier in Washington, waarbij de integratie van de AI-technologie van ChatGPT in Bing als centraal onderwerp. Die moet niet alleen de zoekmachine Bing een upgrade geven, maar ook Microsofts browser Edge. Het moet gebruikers een nieuwe ervaring bieden bij het online opzoeken van informatie. 

“Er breekt een nieuwe dag aan voor Search”, stak Microsoft-CEO Satya Nadella van wal. Volgens de Microsoftbaas is het een welgekomen update, want de manier waarop we op het web zoeken is al enkele decennia niet écht veranderd. Artificiële Intelligentie zou in staat zijn om informatie sneller en vloeiender naar boven te halen dan op de traditionele manier. “De race start vandaag. We moeten snel vooruitgaan en ook fun hebben. Het is hoog tijd dat we echt gaan innoveren in search”, aldus nog Nadella. 

Microsoft demonstreerde de ‘nieuwe’ Bing ook in verschillende configuraties. In één van de demo’s kreeg het publiek een vergelijking te zien waarbij Microsoft traditionele zoekresultaten naast de versie met AI zette. In een ander set-up kunnen gebruikers rechtstreeks tegen de Bing-bot praten en vragen stellen in een chatinterface, zoals we die bij ChatGPT kennen. Bing werd ook gevraagd om een route uit te stippelen naar Mexico-Stad. De chatbot leek er goed in te slagen een reistraject te beschrijven, met verwijzingen naar andere bronnen voor meer informatie. 

ChatGPT voor Bing en Edge 

Indrukwekkender was dat de nieuwe Bing (in tegenstelling tot ChatGPT) wel nieuws kon vergaren van heel recente gebeurtenissen. De zoekmachine kon vragen beantwoorden over zijn eigen lancering en nieuwsverhalen vertellen op basis van artikels die nog maar een uur online stonden. Volgens Microsoft worden al die features mogelijk gemaakt door een geüpgradede versie van GPT 3.5, dat Microsoft het ‘Prometheus Model’ gedoopt heeft. De nieuwe Bing is al live en je kan hem dus zelf uitproberen, al is de functionaliteit nog sterk beperkt en (bewust) afgebakend. 

Credit: Microsoft

Naast de upgrade voor Bing, is er ook een ChatGPT-integratie voor Microsofts Edge-browser. De twee belangrijkste features heten Chat en Compose. Die zullen ingebed worden in de sidebar van Edge. Chat zal gebruikers vragen laten stellen over de webpagina die ze hebben openstaan en hen een handige samenvatting bieden. Compose wordt een soort assistent voor het schrijven van content. Die zal tekst kunnen genereren, gaande van e-mails tot copy voor social posts. Dat gebeurt op basis van enkele basisprompts.

Credit: Microsoft

Marktaandeel herwinnen 

De vernieuwende AI moet de diensten van Microsoft, en voornamelijk de zoekmachine Bing, van nieuwe mogelijkheden voorzien. De techreus ziet het ook als een opportuniteit om weer wat marktaandeel af te snoepen van het dominante Google Chrome. 

Dat er veranderingen op til zijn voor Bing, bleek vorige week al. Aandachtige gebruikers hadden opgemerkt dat de zoekbalk vervangen werd door de prompt “Ask me anything”. Het ging wel maar om een tijdelijke update van de zoekmachine, waarbij gebruikers naast de standaard zoekresultaten een tab te zien kregen van waaruit ze een conversatie in natuurlijke taal konden aangaan. 

Dat het Microsoft menens is, bleek de voorbije maand al, toen het opnieuw investeerde in OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. In 2019 pompte Microsoft al 1 miljard euro in het bedrijf. In ruil ging OpenAI ermee akkoord om al zijn AI-modellen op Microsoft Azure te bouwen. Microsoft maakte onlangs ook al zijn Azure OpenAI Service vrij beschikbaar. Zo kunnen bedrijven een beroep doen op AI-modellen als ChatGPT. Microsofts Power BI gebruikt GPT-3 om formules en uitdrukkingen te produceren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business