Nieuws

Op deze manieren gebruikt Google AI in zoekopdrachten

Google
Seattle, USA - Jan 22, 2022: The new Google campus in the south lake union early in the evening.
Hoewel ze geen chatbot in hun zoekmachine integreren, gebruikt ook Google AI om je zoekopdrachten in goede banen te leiden.

De laatste weken kan je er moeilijk om heen: generatieve modellen zoals ChatGPT zijn overal. De chatbot en AI in het algemeen kunnen dan ook veranderen hoe we naar het internet kijken en hoe we het gebruiken. Microsoft integreerde ChatGPT in zoekmachine Bing en browser Edge. Google blijft niet achter, en implementeert AI op een geheel andere manier in zijn zoekfuncties.

Visueel zoeken

Een van de manieren waarop Google AI aanwendt is om visueel zoeken te faciliteren. Vandaag de dag is het al mogelijk om een visuele zoekopdracht te maken met Google Lens. Je laadt dan een afbeelding op of trekt een foto om een zoekopdracht te beginnen. Die functionaliteit wordt binnenkort uitgebreid en geïntegreerd in Android-smartphones.

In de nabije toekomst wordt het mogelijk om een zoekopdracht te beginnen, rechtstreeks vanop het scherm van je smartphone. Dat klinkt banaal, alsof we het al elke dag doen, maar brengt toch een flinke revolutie naar de manier waarop we zoeken. Om een zoekopdracht te starten hoef je niet langer een Google Search- of Lens-app open doen. In plaats daarvan zal je de vergrendelknop van je toestel ingedrukt kunnen houden om Google Assistent op te roepen. Die zal je nu de mogelijkheid geven om op je ‘scherm te zoeken’. Zo zoek je rechtstreeks vanuit je favoriete website, messaging- of video-app naar hetgeen je nodig hebt.

Daarnaast krijgt Lens een upgrade met ‘gecombineerd zoeken’ of multisearch. Zie je een salontafel die je wel leuk vindt, maar die je graag in een andere vorm zou hebben? Je kan in Google Lens een foto van een ronde salontafel uploaden en de zoekterm ‘rechthoekig’ meegeven. Je zoekresultaten zullen dan bestaan uit vierkante salontafels die lijken op degene die je hebt geüpload.

AI in Google Maps

Ook Google Maps maakt op verschillende manieren van AI. Zo introduceert Google ‘Immersive View’, een manier om je digitaal op een plek te kunnen begeven. Om de functie te bewerkstelligen combineert AI Street View- en luchtbeelden tot een digitaal model van de wereld. Om dat te doen maakt Google gebruik van een neurale stralingsvelden, een geavanceerde AI-techniek die 3D-modellen kan maken op basis van foto’s. Immersive view staat je toe om via het scherm van je telefoon ergens rond te wandelen.

Ben je op locatie, maar vind je de weg niet? Ook dan helpen AR en AI jou de weg vinden. Met Google Live View kan je gewoon je telefoon omhoog houden. Op het scherm zal je allerlei wegwijzers zien verschijnen die je helpen te navigeren. De functie is momenteel enkel beschikbaar in een aantal grote steden zoals Londen, Los Angeles, New York en Tokyo. Google werkt wel aan een uitrol van Live View, maar het kan nog even duren vooraleer België ook Live View krijgt. De komende maanden komt de functie naar Barcelona, Dublin en Madrid. De functie zal dus vooral handig zijn als je op reis bent in een stad waarvoor Live View beschikbaar is.

Even handig tijdens het reizen is een gelijkaardige functie voor binnenshuis. Of liever: binnensluchthaven, aangezien de functie vooral daarop gericht is. Vind je de weg niet in een luchthaven of treinstation? Dan kan je Live View activeren om richtingaanwijzers op je telefoonscherm te doen verschijnen.

Elektrische auto’s

Tot slot maakt AI het heel wat aangenamer om in een elektrische wagen rond te rijden. Is Google Maps in je wagen geïntegreerd, dan stelt de kaartenapp automatisch laadpauzes voor. Die krijgt je niet lukraak voorgesteld: er wordt namelijk nagegaan wat de verkeersomstandigheden, je laadniveau en energieverbruik ongeveer voorschrijven. Maps berekent dus de ideale momenten en ideale plekken om een laadpauze te houden.

Andere Google-projecten

Google heeft ook tal van andere projecten waarin AI een rol speelt. Zo verkondigen ze onlangs het bestaan van MusicLM, een AI-bot die muziek kan maken. Ook in projecten zoals Blob Opera speelt AI een rol: een AI-model interpreteert er de stemmen van operazangers en laat je er zelf mee rondspelen.

Ook de 3D-modellen, die vooral voor educatieve doeleinden gemaakt worden en in Google Arts & Cultures verwerkt zitten, worden vervaardigd met behulp van AI.

Hoe zit het met Bard?

Google werkt ook aan een eigen chatbot. Die zou, net zoals ChatGPT dat vandaag al kan, antwoord moeten kunnen geven op verschillende vragen. Voorlopig gebeurt dat echter nog niet foutloos: in een promotiefilmpje op Twitter demonstreert Google hoe de bot zou moeten werken. Het enige probleem is dat Bard een foutief antwoord gaf: een ontdekking van de Very Large Telescope schreef hij toe aan de James Webb Space Telescope. Een vergissing die Google flink wat geld kostte: op de beurs zakte het aandeel van Alphabet met maar liefst 7%.

Met andere woorden: het kan nog wel even duren vooraleer Google Bard in de zoekopdrachten integreert. Moest de chatbot verkeerde antwoorden geven aan wie een zoekopdracht uitvoert, zou dat het nut en het doel van de zoekmachine onderuit halen. Vermoedelijk zien we Bard dus pas in Google opduiken als hij echt 100% op punt staat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business