Nieuws

Google Maps maakt elektrisch rijden een eitje

Google Maps elektrisch rijden
Google Maps kan weldra slimmer omspringen met routes voor elektrische auto's. Nu moet je zelf de benodigde tussenstops plannen om je eindbestemming te halen, Google pakt dit van je over.

Hoewel het Europese laadpaalnetwerk stevig aan het groeien is, betekent dit zeker niet dat je de palen net zo vaak tegenkomt als tankstations voor brandstoffen. Nu betekent dit vaak nog, zeker voor lange ritten, dat je voorafgaand aan de rit laadstops moet inplannen. Veel extra werk en zeker ook werk waar autobestuurders niet bepaald op zit te wachten. Gelukkig kan de laadstress al ontnomen worden met apps als A Better Routeplanner. Google Maps komt nu ook met zijn eigen alternatieve laadstopplanner.

Maps berekent je laadstops

Dat ontdekte 9to5Google in de code van de navigatie-app. Net als ABRP is Maps straks in staat om je voorafgaand aan de autorit verschillende laadlocaties voor te stellen. Die neemt het mee in de route – je hoeft dus niet steeds jezelf eraan te herinneren dat je de lader moet bezoeken. Volgens de website waarschuwt de navigatie-app je straks ook als je een extra laadstop nodig hebt of als je auto mogelijk zonder accusap op de eindbestemming arriveert. Zo kan je snel langs een laadlocatie racen.

Hoe Maps de laadlocaties precies kan berekenen, is niet geweten. Zo is het mogelijk dat Google data van je wagen moet uitlezen om te achterhalen wat de huidige batterijstand is; zonder die informatie, en dus zonder enige indicatie van de staat van de accu, lijkt het ons vrij lastig om een laadplanning te verzorgen of waarschuwingen te versturen. Dit werkt overigens al in Android Automotive, waar deze functie los van lijkt te staan.

Ook mogelijk is dat je gegevens over je wagen moet invullen voorafgaand aan een rit, zodat Maps met die gegevens de nodige berekeningen kan uitvoeren. Mogelijk is dit een aanvulling op het selecteren van het motortype dat je hebt, een functie die momenteel al in de navigatie-app beschikbaar is. Wat de uitwerking betreft, geeft de website vooralsnog geen extra informatie. Wel geweten is dat Maps, ook tijdens je rit, steeds courante informatie van laadstops verzamelt. Zo weet je op voorhand al of een laadplek beschikbaar is, of dat je beter elders je wagen aan de lader hangt.

Uitrol lijkt aanstaande

Nu de code van de app werd aangepast voor de functie, lijkt de uitrol aanstaande. Toch hoeft dat – op korte termijn – niet zo te zijn en kan Google de functie eerst uitgebreid intern willen testen. Wanneer je de functie mag verwachten in Google Maps is dan ook nog niet geweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business