Google Maps laat elektrische auto’s straks energie besparen

Google Maps
Elektrische of hybride wagens kunnen binnenkort efficiënter de weg op dankzij Google Maps. De navigatie-app van Google biedt ook hen straks milieuvriendelijke routes.

Ongeveer een jaar geleden introduceerde Google voor het eerst energiezuinige routes in Maps. Met de aankondiging hiervan stapte de zoekgigant af van het basisprincipe van Maps – het vinden van de snelste route. Brandstofverbruik speelt voortaan namelijk ook een rol bij de routes die de dienst van Google aanbiedt. Daarmee biedt het gebruikers verschillende routes aan, waarbij de keuze gemaakt kan worden uit de snelste of zuinigste route. Een efficiënte route voor brandstofauto’s hoeft echter, afhankelijk van de omstandigheden, niet altijd de efficiëntste route voor elektrische wagens te zijn – Google speelt daar nu op in met een update voor Maps.

Efficiëntere routes in Google Maps

Volgens 9to5Google biedt Google Maps in de meest recente Maps-update namelijk de optie om het type brandstof dat je auto gebruikt te selecteren. Daarbij kan men kiezen uit benzine, diesel, hybride of elektrisch. Maps zou op basis daarvan de route aanpassen, zodat je zo veel mogelijk energie kan besparen. Google Maps laat het aan gebruikers over dit in te stellen; er zijn vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat de functie niet meer zal werken zonder dat een specifiek brandstoftype werd ingevoerd.

Hiermee zet Google een stap naar een groenere toekomst en vervult Maps een bredere rol in onze samenleving dan enkel te functioneren als kaartendienst. Dit bleek eerder ook al bij de uitrol van de ‘veilige routes’ in de navigatie-app van Google. Met die functie krijgen gebruikers te zien via welke routes ze de minste kans hebben op ongevallen. Google baseert zich daarbij op data van zijn gebruikers; routes waarbij vaak en hard geremd moet worden, zijn volgens de zoekgigant onveiliger. Als bestuurders veel moeten remmen kan dat namelijk wijzen op onveilige verkeerssituaties, stelt het bedrijf.

Uitrol in Maps-bèta

9to5Google schrijft dat de functie zeer recent in de bètaversie van Maps is verschenen. Het zal om die reden ook nog wel een aantal weken duren voor bestuurders van elektrische en hybride auto’s deze functie op hun toestel zien verschijnen.

Connected Cargoogle mapsmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen