Apple sloeg overnamedeal Bing-zoekmachine af
Microsoft voerde in 2020 ‘exploratieve gesprekken’ met Eddy Cue, hoofd van Apple’s Services-tak, voor de verkoop van Bing. Die informatie is deze week naar buiten gekomen via het Amerikaanse Department of Justice (DoJ), meldt Bloomberg. Uit de stukken blijkt wel dat Apple en Microsoft nooit verregaande overnamegesprekken gevoerd hebben. Wel deed Microsoft ‘herhaaldelijk pogingen’ om interesse te wekken voor Bing.
Dat die interesse nooit is ontstaan, ligt volgens de DoJ bij betalingen van Google aan Apple. Google betaalde de technologiegigant in 2020 namelijk zo’n 4 tot 7 miljard dollar om zijn zoekmachine te gebruiken op iPads, iPhones, Macs en in Siri. Verwacht wordt dat dit geldbedrag een rol gespeeld heeft in Apple’s besluit om Bing niet over te nemen.
Apple was immers contractueel verplicht om Google’s zoekmachine te gebruiken. Hierdoor kon het niet zonder (monetaire) consequenties andere zoekmachines instellen op zijn apparaten. Een overname van Bing, zonder dat ze de zoekmachine mogen instellen, is daarbij niet bepaald logisch. Kortom: Apple zou zichzelf in de voet schieten door de zoekmachine over te nemen, zelfs als ze dat wel wilden.
‘Google’s greep op het internet’
Voor het DoJ is dat weeral bewijs dat Google zijn concurrentiepositie misbruikt heeft. Bewijs dat wordt gebruikt in een historische mededingingszaak: de Amerikaanse overheid tegen ‘s werelds grootste technologiebedrijf. “Deze rechtszaak raakt de kern van Google’s greep op het internet voor miljoenen Amerikaanse consumenten, adverteerders, kleine bedrijven en ondernemers die afhankelijk zijn van een onwettige monopolist”, gaf voormalig aanklager William Barr te kennen in 2020, ten tijde van het indienen van de aanklacht.
De overnamegesprekken tussen Apple en Microsoft vormen slechts een klein deel van de door het DoJ verzamelde informatie. Sinds 2020 zijn miljoenen pagina’s aan documenten én verklaringen van meer dan 150 mensen verzameld.