Nieuws

Apple spreekt met China over strenge App Store-wetgeving

Apple App Store China
© iStock / S_Z
Ongeregistreerde apps kunnen de Chinese 'Great Firewall' omzeilen. Nieuwe wetgeving steekt daar een stokje voor, tot onvrede van Apple.

Europa en Amerika zijn lang niet de enige werelddelen waar nieuwe wetgeving voor grote digitale spelers wordt ingevoerd. Ook in China, waar de overheid al langer sterke controle uitoefent op wat online verschijnt, worden nieuwe regels ingevoerd. De nieuwe Chinese wetgeving werd in al augustus op het programma gezet. Volgens The Wall Street Journal knoopt Apple nu gesprekken aan om te zien wat er voor hun App Store mogelijk blijft.

De nieuwe Chinese wetgeving heeft namelijk invloed op appwinkels. De Chinese minister van Industrie en Informatietechnologie kondigde in augustus al aan dat app-ontwikkelaars hun zakelijke informatie beschikbaar moeten stellen via de App Stores. Op Android, waar gebruikers ook alternatieve appwinkels kunnen aandoen, werd al gehoor gegeven aan de wetswijziging. Tencent, Hauwei, Xiaomi en Samsung volgen de regels al voor hun appwinkels. Voorlopig is het enkel Apple die dwarsligt.

The Great Firewall vs. de iPhone

Dat heeft goede redenen. De telefoons van het Amerikaanse bedrijf zorgen er namelijk voor dat ‘The Great Firewall’ omzeild kan worden. Met die ‘grote firewall’ zorgt China ervoor dat bepaalde apps niet werken op het vasteland: Instagram, Facebook, YouTube, WhatsApp en X vallen daaronder, om maar een aantal apps te noemen. Chinese gebruikers kunnen die platforms nog wel gebruiken via een VPN-dienst. Hoewel het gebruik van zo’n VPN in meeste gevallen verboden is, lijkt dat gebruikers niet tegen te houden.

Behalve een VPN-abonnement kunnen Chinese gebruikers ook een iPhone aanschaffen om de grote firewall mee te omzeilen. Met een iPhone kan je namelijk wel gewoon apps als Facebook, YouTube en dergelijke gebruiken. Dat kan omdat ontwikkelaars hun apps beschikbaar kunnen stellen zonder hun zakelijke info aan de Chinese overheid te tonen. Met andere woorden: eigenlijk heeft de overheid geen idee dat je YouTube-filmpjes aan het kijken bent.

Boetes voor ontwikkelaars en Apple

Dat staat binnenkort dus te veranderen: ook App Store-ontwikkelaars zullen hun informatie aan de Chinese staat moeten overmaken. Dat zal waarschijnlijk ook gelden voor alle data die in de apps gegenereerd wordt. Naar alle verwachting zullen apps ook aan censuurregels moeten voldoen.

Doen de apps dat niet? Dan krijgt zowel de ontwikkelaar als de aanbieder een boete. Ongeveer een vijfde van Apples afzetmarkt bevindt zich in China. Daardoor lijkt een goede uitkomst onwaarschijnlijk. Ofwel bindt Apple in en zullen iPhone-gebruikers de mogelijkheden van hun toestel zien slinken, ofwel incasseert het de boetes. Met de gesprekken die nu aan de gang zijn probeert Apple wellicht een meer acceptabele uitkomst af te dingen.

Daar zal de iPhonefabrikant snel mee moeten zijn: al in maart 2024 moeten alle apps aan de nieuwe wetgeving voldoen.

Uitgelicht artikel App Store Europa tikt Apple op de vingers voor App Store-beleid
Applechina

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken