Nieuws

Europa tikt Apple op de vingers voor App Store-beleid

App Store
De Europese Commissie klaagt Apple aan omdat app-makers niet mogen communiceren over de hogere prijzen die Apple in de App Store aanrekent.

Apple neemt zoals geweten 30 procent commissie op de verkoop van apps via zijn App Store. Het gevolg is dat wie rechtstreeks bij de app-makers koopt vaak 30 procent minder betaalt. Hoewel Apple wel mag verplichten dat wie via de App Store iets wil kopen, ook van zijn betalingssysteem gebruik moet maken, kan de techreus niet verbieden dat de app-makers communiceren over andere, goedkopere betaalopties. De Europese Commissie in Brussel heeft daarom een aanklacht tegen Apple gepubliceerd.

App Store en machtsmisbruik 

De concurrentiewaakhond is van mening dat Apple in dit geval zijn macht misbruikt door te laten verzwijgen dat er andere manieren bestaan om apps aan te kopen. De Europese Commissie geeft Apple de gelegenheid om op de aanklacht te reageren. Pas daarna kan de instantie een oordeel vellen. Als er geen minnelijke schikking getroffen wordt, zou de waakhond Apple een boete kunnen opleggen. In welke grootorde we die dan kunnen verwachten, zal nog moeten blijken.

Het discussiepunt rond de commissie die Apple neemt en de manier waarop het de communicatie daarover voert, gaat al jaren terug. In 2019 was Spotify bijzonder misnoegd over de duurdere abonnementen in de App Store. Op zijn eigen website waren klanten 30 procent goedkoper af, maar Apple zou hebben willen vermijden dan klanten niet via de App Store betaalden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business