Nieuws

WhatsApp test gebruikersnamen op iOS

WhatsApp
© Unsplash / WhatsApp
WhatsApp is nu ook op iOS gestart met het testen van gebruikersnamen. Wanneer Meta de functie onthult blijft onduidelijk.

Meta begon in mei met het testen van gebruikersnamen op Android. Hoe de functie exact zou werken, bleef toen wel onderbelicht. WaBetaInfo zegt ditmaal, nu Meta gestart is met de testen op iOS, wel meer informatie te kunnen delen over de gebruikersnamen in WhatsApp.

Volgens de publicatie worden gebruikersnamen op WhatsApp ingezet om gebruikers met iedereen te laten communiceren, zonder hun telefoonnummer te moeten delen. De functie werkt met zowel reguliere- als Business-accounts op de chatdienst. Gebruikersnamen werken ook in groepen. Wel is het niet bekend of gebruikers in kunnen stellen wie hun telefoonnummer wél en niet mag zien.

Privacybescherming

Vooralsnog zijn zeker niet alle details over de functie bevestigd. Nu Meta de gebruikersnamen ook op iOS test – vanaf versie 23.20.1.71 (TestFlight) – lijkt de lancering te naderen. Je hoeft zo mogelijk niet lang te wachten om ook op WhatsApp een gebruikersnaam in te kunnen stellen. Dat levert ook direct diverse voordelen op, met name voor je privacy. Wil je even met iemand chatten die je niet heel goed kent? Daarvoor hoef je dan enkel je gebruikersnaam te delen.

Daarnaast levert de functie ook voordelen op in groepen. Waar iedereen nu nog toegang krijgt tot je telefoonnummer, is dat binnenkort allicht verleden tijd. Uiteraard kunnen groepsleden je nog steeds berichten sturen, maar bellen via je telefoonnummer zit er niet in. Bovendien kunnen ze je nummer niet voor andere doeleinden misbruiken. Weeral: gebruikersnamen beschermen je met name tegen mensen die je niet zo goed kent; of waarvan je niet zeker weet hoe goed ze je privacy beschermen.

Uitrol naar Android en iOS

Voorlopig is de mogelijkheid niet toegankelijk in WhatsApp. Ook is nog niet duidelijk wanneer Meta de gebruikersnamen wil uitbrengen. We verwachten toch dat dit niet lang op zich laat wachten, daar de testen op iOS inmiddels zijn doorgezet naar TestFlight-versies. Neem dat vermoeden gerust met een korrel zout: er zijn simpelweg geen aanwijzingen voor een mogelijke lanceringsdatum.

Intussen kan je wel al genieten van een tweetal nieuwe WhatsApp-functies. Meer specifiek gaat het om passkeys om je account te beveiligen én de optie om links naar berichten in kanalen te delen.

iosmobielontspanningwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen