WhatsApp laat je straks een gebruikersnaam instellen

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp laat je binnenkort een gebruikersnaam instellen in plaats van een telefoonnummer. Zo hoef je niet je telefoonnummer te delen om met anderen te chatten.

WhatsApp heeft de voorbije maanden flink aan de weg getimmerd. Zo voegde het recent nog de optie toe om berichten te bewerken en chats te vergrendelen. Ook is het voortaan mogelijk om een tweede smartphone in te stellen op je WhatsApp-account. Daarnaast lijkt de berichtendienst ook te werken aan een optie om een gebruikersnaam in te stellen. Dat meldde WaBetaInfo woensdag.

Gebruikersnamen op WhatsApp

Momenteel bevindt de functie zich volgens WaBetaInfo nog in de bètafase. Hij zou momenteel in bètaversie 2.23.11.15 van WhatsApp voor Android worden getest. Let wel, vaak test het bedrijf zulke functies eerst intern. Hoewel de functie dus aanwezig is in de codebasis, kunnen we er zelf nog niet mee aan de slag. Wel geeft de website alvast een eerste blik op de functie. Op de afbeelding zien we een optie om een “WhatsApp gebruikersnaam” in te stellen.

WhatsApp gebruikersnaam instellen
© WaBetaInfo

Duidelijk is dat de berichtendienst de unieke gebruikersnamen toevoegt om het privacygehalte van zijn app te verhogen. Momenteel moeten gebruikers nog altijd hun telefoonnummer met anderen delen om te chatten. Straks is een gebruikersnaam dus voldoende om het gesprek te initiëren. Net als op diensten zoals Instagram, Telegram en Twitter is een gekozen gebruikersnaam uniek.

Impact op versleuteling

Zodra de functie beschikbaar is, kun je je gebruikersnaam instellen via je profielpagina. Veel andere details over de werking van gebruikersnamen zijn vooralsnog ongeweten. Wel stelt WaBetaInfo dat de eind-tot-eindversleuteling (E2EE) van gesprekken bewaard blijft. Dat geldt zowel voor bestaande als met gebruikersnamen te initiëren gesprekken.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp start uitrol nieuwe navigatiebalk

Details over bèta-uitrol

Onbekend is wanneer WhatsApp de gebruikersnamen aan zijn chatdienst wil toevoegen. De functie komt in eerste instantie enkel beschikbaar in bètaversies voor Android en iOS. Vermoedelijk duurt het daarna nog enkele weken vooraleer de functie breed beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business