Chatvergrendeling op WhatsApp nu beschikbaar

Chatvergrendeling op WhatsApp
© WhatsApp
WhatsApp rolt vandaag Chatvergrendeling uit waarmee je individuele gesprekken kan vergrendelen. Eerder kon je enkel de chatdienst als geheel vergrendelen.

Begin april verscheen de Chatvergrendeling in bètaversies van WhatsApp voor Android. Nu rolt Meta de vergrendeloptie uit voor alle WhatsApp-gebruikers. Zoals de naam van de functie suggereert kun je voortaan chatgesprekken (individueel) vergrendelen. Om een chat te openen moet je vervolgens de ingestelde pincode/patroon of vingerafdruk van je smartphone invoeren. Zonder die code kan je gesprekken niet openen zonder ze te wissen.

Ook notificaties van vergrendelde gesprekken worden beschermd. WhatsApp verbergt namelijk de inhoud van meldingen uit zulke gesprekken. Tot slot vind je gesprekken met Chatvergrendeling ook niet op het startscherm van WhatsApp. Enkel via de snelkoppeling “Vergrendelde chats” bovenaan het scherm kun je beveiligde chats lezen. Bij het klikken op die snelkoppeling wordt meteen om je wachtwoord of vingerafdruk gevraagd; je hoeft dus niet elk gesprek afzonderlijk te ontgrendelen.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp misbruikt microfoon-toegang op Android-telefoons

Volgens WhatsApp is de functie vooral handig om te voorkomen dat anderen die je telefoons eens vasthouden gaan neuzen tussen je persoonlijke berichten. Voordien was het al wel mogelijk om de app als geheel te vergrendelen, maar eenmaal het wachtwoord was ingegeven kon iemand alsnog alle chats bekijken. Nu kun je de niet-privacygevoelige chats laten staan en hoef je ook niet steeds het wachtwoord in te geven als je WhatsApp opent.

Extra functies op komst

Chatvergrendeling werkt vooralsnog enkel op Android en iOS. Op termijn moet daar verandering in komen, en kan je ook gesprekken op andere ondersteunde apparaten zoals Windows, macOS, Linux en web vergrendelen. Daarnaast wil WhatsApp Chatvergrendeling uitbreiden met unieke wachtwoorden voor de verborgen chats. Zodoende vertrouw je voor de beveiliging straks niet meer op het wachtwoord van je toestel.

Wanneer de extra functies beschikbaar komen, laat het bedrijf nog in het midden. Geweten is wel dat de chatvergrendeling nu uitrolt naar Android en iOS-toestellen. Het duurt mogelijk nog enkele weken voordat alle WhatsApp-gebruikers de optie zien verschijnen. Eenmaal jouw telefoon ook de functie ontving kun je ze op deze manier inschakelen:

  1. Open WhatsApp
  2. Open een gesprek en klik op de naam van de persoon of het groepsgesprek
  3. Klik op de vergrendeloptie om Chatvergrendeling in te schakelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business