WhatsApp misbruikt microfoon-toegang op Android-telefoons

WhatsApp
© iStock / Stockcam
WhatsApp lijkt de voorbije week continue microfoon-toegang te vragen op Android-telefoons terwijl daar geen noodzaak toe is. Meta weerspreekt dat het de functie misbruikt.

WhatsApp heeft in principe enkel microfoon-toegang nodig voor spraakberichten- en statussen, en audio- en videogesprekken. Bij sommige gebruikers lijkt de gespreksdienst echter ook toegang tot de microfoon te vragen als die functie niet in gebruik is, meldde PiunikaWeb vorige week. Twitter-ontwikkelaar Foad Dabiri blaasde dat bericht deze week nieuw leven in via een tweet. In dat bericht beklaagde de ontwikkelaar zich over het "buitengewone microfoon-gebruik". Twitter-eigenaar Elon Musk mengde zich vervolgens in het debat door het bericht van Dabiri te retweeten.

Zichtbaar in Privacy Dashboard

Dabiri toont in het bericht ook een foto van Android’s Privacy Dashboard. Op dit dashboard zijn alle privacygevoelige acties te zien die apps ondernemen. In het geval van de ontwikkelaar stond het logboek vol microfoon-acties. Telkens zou WhatsApp – terwijl hij sliep – de microfoon van zijn smartphone hebben ingeschakeld en gebruikt.

Dit betreft geen geïsoleerd incident, zoals eerder gemeld door PiunikaWeb. Momenteel is onbekend of alle WhatsApp-gebruikers op Android door dit probleem zijn getroffen. Volgens Meta hoeven gebruikers zich in ieder geval geen zorgen te maken over hun privacy. De weergave in het dashboard zou berusten op een misverstand, en moet door Google worden opgelost.

Probleem ligt bij Google

De gespreksdienst zou dus geen gebruik maken van de microfoon ondanks de meldingen in Android. Wat het probleem veroorzaakt, blijft ook nog ongeweten. WhatsApp heeft Google naar eigen zeggen gevraagd de microfoon-problemen te onderzoeken.

Intussen blijft de Meta-dochter benadrukken dat zij niet zomaar de microfoon activeren. Gebruikers zijn altijd in controle van het microfoon-gebruik van de gespreksdienst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business