Nieuws

Passkeys arriveren op WhatsApp

WhatsApp
© iStock / Stockcam
WhatsApp heeft de uitrol van passkeys gestart. De nieuwe beveiligingsoptie arriveert nu eerst op de bètaversie voor Android, stelt WaBetaInfo.

Meta was al eerder bezig met tests voor passkeys op WhatsApp. Nu rolt de functie daadwerkelijk uit naar gebruikers. Zoals gezegd gaat het wel specifiek om gebruikers van de bètaversie. Zij zien de functie verschijnen vanaf versie 2.23.20.4 of nieuwer. Het is echter goed mogelijk dat Meta de optie vanaf zijn servers inschakelt en dus niet alle bètatesters de beveiligingsoptie kunnen gebruiken.

WhatsApp herbergt de optie in zijn accountinstellingen. Na de update verschijnt daarin de nieuwe optie: ‘Passkeys’. Vanuit dit tabblad kan ook een passkey worden aangemaakt. Tijdens het creatieproces meldt de chatdienst dat je de passkey kan opslaan in Google’s wachtwoordmanager. In de praktijk kan je de passkey opslaan in alle wachtwoordmanagers die passkeys ondersteunen.

Passkeys WhatsApp
© WaBetaInfo

De passkey dient vervolgens als extra beveiligingslaag voor je WhatsApp-account. Als je het account later op een nieuw toestel instelt, moet je dit verifiëren met een vingerafdruk, gezichtsscan, pincode of patroon. Voordien kon je een account enkel beveiligen met een telefoonverificatie en pincode. Als je telefoon(nummer) werd gestolen, konden gevoelige chatgegevens zo plots op straat komen te liggen.

Hoe werkt een passkey?

Passkeys worden vaak gezien als de opvolger van het wachtwoord zoals we dat nu kennen. Met de nieuwe technologie hoef je echter geen langdradige woordcombinaties te onthouden. Biometrische beveiliging staat in het nieuwe protocol centraal. Steeds als je wil inloggen moet je een vingerafdruk, gezichtsscan, code of patroon opgeven.

Uitgelicht artikel Facebook TikTok logo TikTok laat je nu inloggen zonder wachtwoord

Die fysieke verificatie geeft als het ware een ‘tweede deel’ van de passkey vrij. Een passkey bestaat immers uit twee delen: één slot op de server van de dienst en de sleutel in je wachtwoordmanager. Juist omdat die passkey steeds alleen op jouw apparaten aanwezig is, is misbruik onmogelijk. Zeker als je biometrische verificatie als vereiste opgeeft: enkel jij kan dan, als je fysiek aanwezig bent, de login goedkeuren. Phishing wordt hiermee zo goed als onmogelijk gemaakt.

Uitrol voor WhatsApp

WhatsApp wordt dus weer een pak veiliger. Het duurt alleen nog wel even voordat iedereen van de extra beveiligingslaag kan genieten. Meta heeft nu pas de uitrol naar de bètaversie gestart, terwijl er nog geen informatie is over de beschikbaarheid op stabiele versies van de chatdienst voor Android en iOS.

Beveiligingmobielontspanningwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals