Europese telecomsector wil bijdrage van internetreuzen voor netwerkgebruik
De Europese telecomsector lijkt in nauwe schoentjes te zitten. Nieuwe technologieën, waaronder 5G en fibernetwerken, moeten het Europees netwerk van de toekomst gaan uitmaken. Dankzij die snellere netwerken zien we vandaag al nieuwe toepassingen voor AI, VR en IoT. Fiber en 5G-verbindingen met lage latentie zitten echter nog niet overal, maar dat is wel nodig als we de ‘stad van de toekomst’, een slimme stad, willen bouwen.
Forse investering nodig
Dat klinkt als goed nieuws voor telecomproviders: het netwerkgebruik zal vooral stijgen, waardoor ze steeds meer inkomsten vergaren, toch? Zo’n vaart lijkt het allemaal niet te lopen. In een open brief kaarten de CEO’s van 20 verschillende telecomproviders aan dat de inkomsten van het netwerkgebruik niet voldoende zijn: ze zullen toekomstige investeringen niet helpen dragen. Zonder die investeringen zou het ambitieuze 2030 Digital Decade-plan van de EU mislukken, schrijven de CEO’s in hun brief.
Veel doekjes winden ze er verder niet om: “De EU schat dat er een investering van minstens 174 miljard euro nodig is om in 2030 aan de connectiviteitsdoeleinden te voldoen. De telecomsector is momenteel niet sterk genoeg om aan die vraag te beantwoorden, met veel operatoren die net hun kapitaalkosten verdienen”. Verder wijzen de CEO’s op een trend: de datatrafiek stijgt jaarlijks met zo’n 20 tot 30% – het meeste van die trafiek is bovendien afkomstig van een handvol bedrijven. Onderzoeksbureau Sandvine becijferde vorig jaar nog dat Netflix, Microsoft, Alphabet (Google), Meta, Amazon en Apple samen goed zijn voor zo’n 48% van het internetgebruik. Streamingdienst Netflix alleen al was goed voor zo’n 13,47% van alle trafiek.
80 keer minder dan cloudproviders
De grootste techreuzen gebruiken dus massaal veel internet, maar telecombedrijven kunnen dit voorlopig niet doorrekenen: de mogelijkheid om te onderhandelen zit er niet in, volgens de briefschrijvers. Ze vergelijken zichzelf ook met cloudproviders, die aan hun klanten “tot 80 keer meer” aanrekenen om eenzelfde hoeveelheid data te versluizen.
Het is om die reden dat telecombedrijven nu Europese beleidsmakers aanschrijven: die moeten ervoor zorgen dat de techreuzen een bijdrage leveren voor het netwerkgebruik. Zo’n maatregel moet dan wel “een goed gedefinieerde en gerichte scope hebben, waarbij alleen de grootste gebruikers aangesproken worden”. Kleinere contentproviders en streamers zouden de dans dus ontspringen.
Bij de ondertekenaars van de open brief zitten ook heel wat CEO’s van Belgische telecomproviders. Orange, Proximus en Telenet-eigenaar Liberty Global ondertekenden allemaal de brief.