Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 officieel: Android-vlaggenschip voor 2024
Ieder jaar presenteert Qualcomm een nieuwe high-end Snapdragon SoC. Ditmaal introduceert de Amerikaanse chipmaker de Snapdragon 8 Gen 3, die de 8 Gen 2 opvolgt. Nieuw is Qualcomms 1-5-2-opstelling, met één krachtige rekenkern, vijf vlotte kernen en twee efficiënte rekeneenheden. Meer specifiek gaat het om één Cortex-X4-, vijf Cortex-A720- en twee Cortex-A520-kernen.
Met de nieuwe indeling, volgen ook aangepaste kloksnelheden. De Cortex-X4 klokt 100 MHz hoger dan de X3, aan 3,3 GHz. Bij de efficiënte kernen is die stijging 300 MHz, naar 2,3 GHz, terwijl de vijf vlotte kernen hun klokfrequentie met 200 of 400 MHz zien stijgen, dus naar 3 of 3,2 GHz.
Details over de GPU worden niet gedeeld. De chipmaker maakt enkel melding van een Adreno-GPU. Verder claimt het nog dat de grafische processor ‘25 procent sneller is’ dan de GPU in de 8 Gen 2. Of dit toe te wijzen is aan een nieuwe architectuur of hogere klokfrequentie, is onduidelijk. Het valt wel op dat Qualcomm zulke details liever binnenshuis houdt. Bij de Snapdragon X Elite, een ARM-chipset gericht op desktopgebruik, liet het details over de GPU eveneens achterwege.
98 procent snellere AI
Markant is dat Qualcomm in zijn presentatie van de Snapdragon 8 Gen 3 de focus heeft gelegd op AI. Daarvoor bevat de Snapdragon 8 Gen 3 een vernieuwde Hexagon NPU. De AI-processor ondersteunt onder meer handige camerafuncties. Qualcomm claimt daarnaast dat gebruikers hiermee weldra via hun smartphone AI-modellen kunnen draaien.
Hoewel de chipmaker zich toespitst op gebruikers, lijkt het ons toch vooral iets voor fabrikanten. Zij kunnen de NPU gebruiken voor AI-workloads, zoals we dat ook bij Googles Tensor G3 zien. Hoe het paradepaartje van Qualcomm zich laat vergelijken met Googles NPU-beest, is wel onduidelijk.
Android-vlaggenschepen
Goed om te weten nog: TSMC bakt de Snapdragon 8 Gen 3 op zijn 4nm-procedé. Later dit jaar, nog voor eind oktober, verschijnt al de eerste smartphone met de 8 Gen 3. Xiaomi introduceert de Xiaomi 14-serie bijvoorbeeld al op 26 oktober. Naast Xiaomi werken onder meer ASUS, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi en Sony aan smartphones met de chipset.