Apple moet ook nog naar Britse rechter voor Batterygate
De rechtszaak, die door 24 miljoen iPhone-gebruikers werd aangespannen, draait rond het gebruik van slechte batterijen in iPhones. Nog volgens de klagers zou Apple die gebrekkige accu’s hebben willen maskeren met software-updates die de performance van de iPhones zou ‘throttlen’ (inperken). Het gaat voor alle duidelijkheid om oudere modellen van jaren geleden, waaronder de iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7 en 7 Plus.
Batterygate: oude zaak laait weer op
De eerste klachten dateren al van 2016. In de Verenigde Staten volgde een jarenlang onderzoek, dat in 2020 afliep. Apple en de Amerikaanse overheid kwamen tot een akkoord: de techreus betaalde uiteindelijk een boete van 113 miljoen dollar voor het bewuste ‘throttelen’ van iPhones met slechte batterijen. De Britse rechter komt nu dus terug op de zaak en Apple riskeert dit keer nieuwe compensaties. Dat meldt First Post.
De iPhonebouwer argumenteert dat de rechtszaak geen grond heeft, maar dat heeft de rechtbank al weggewuifd. Volgens Apple had slechts een beperkt aantal iPhones slechte batterijen en had het bedrijf aangeboden om gebruikers kosteloos te helpen en de accu’s voor de bewuste toestellen te vervangen. Aan Reuters zei Apple eerder al dat het nooit met opzet de levensduur van batterijen verkleind heeft (om gebruikers aan te moedigen een nieuwere iPhone te kopen, nvdr.).
Het UK Competition Appeal Tribunal (CAT) oordeelt nu dat de rechtszaak mag doorgaan, maar merkt wel op dat er nog onduidelijkheid is over de grond van de zaak en andere specificaties. Dat moet eerst uitgeklaard worden voordat de rechtszaak van start kan gaan, luidt het. De kans is groot dat de Britse rechter de zaak in de VS als precedent ziet en dat de uitspraak dezelfde richting volgt. Of Apple een boete opgelegd krijgt en hoeveel dat dan zou kunnen zijn, moet in de loop van de rechtszaak duidelijk worden.