Omegle houdt het voor bekeken na 14 jaar
Omegle was een gratis onlineplatform om te videobellen met vreemden. Andere toepassingen, zoals Snapchat, zetten vooral in op de mensen die je al kent. Door naar de site van Omegle te navigeren, kon je snel verbinding maken met een-op-eenchats, waarbij je elkaars webcambeelden te zien kreeg en tegelijkertijd berichten kon sturen. Leif K-Brooks, de oprichter van de onlinedienst, laat nu weten dat de dienst definitief stopgezet wordt.
Dat heeft een aantal redenen. Om te beginnen startte Brooks de onlinedienst op vanuit zijn slaapkamer in 2019, toen hij 18 jaar oud was. Het idee was om mensen met diverse achtergronden elkaar op het internet te laten ontmoeten. Brooks zegt daarover dat hij zelf niet bepaald het sociale type was tijdens zijn schooltijd. Omegle moest anderen helpen om die horde te nemen.
Als gratis dienst, waarvoor je bovendien geen account hoefde aan te maken, vergaarde Omegle snel veel populariteit. Op een bepaald moment zag de toepassing elke dag 3 miljoen gebruikers passeren. Het platform, dat je aan een willekeurige gesprekspartner koppelde, was dan ook jarenlang enorm populair bij vooral kinderen.
Pedofilie
Voor een bepaald publiek was Omegle net populair omwille van die kinderen. Op het moment dat het platform populairder werd, kreeg het ook meer en meer te maken met cyberaanvallen door bots en gebruikers met slechte bedoelingen. Op Omegle was het bovendien verboden om het over alles 18+ te hebben. Om dat af te kunnen dwingen, introduceerde de dienst een gemonitorde chatoptie en verschillende features die misbruik moesten inperken. De oprichter van de chatdienst zegt ook dat er meerdere mensen in de gevangenis belandden door Omegle.
Ondanks die pogingen om de chatdienst kindvriendelijk te houden, bleef het idee hangen dat Omegle een plaats was waar misbruik veel voortkwam. Vooral tijdens de coronacrisis, toen de dienst opnieuw populairder werd, kreeg het platform daarom veel kritiek te verduren. Vooral ouders riepen op om de chatdienst, waar pedofielen gretig gebruik van zouden maken, volledig stop te zetten. De oprichter heeft het over “aanvallen” op zijn platform.
Central Park op slot
De roep om het platform stop te zetten vindt Brooks onrechtvaardig. “Het zou zijn alsof je Central Park afsluit omdat er criminaliteit voorkomt”, zegt de man erover. Feit is dat zelfs Central Park ’s nachts, wanneer het op zijn gevaarlijkst is, afgesloten wordt.
Wie vandaag naar Omegle.com surft, kan daar het relaas van de oprichter lezen. De chatdienst is niet meer beschikbaar.