Nieuws

Microsoft blokkeerde ChatGPT per vergissing voor werknemers

Microsoft
© iStock / Yuriy Komarov
Microsoft blokkeerde ChatGPT voor zijn werknemers. Ondanks een document dat de blokkade verklaart, zou het om een vergissing gaan.

Microsoft en OpenAI: als we van de bankrekeningen uitgaan, dan lijkt het alsof er tussen de bedrijven geen problemen zijn. Microsoft investeerde eerder dit jaar nog miljarden dollars in OpenAI, zodat het met Bing Chat kon meeliften op de ontwikkeling van GPT-taalmodellen. Dat maakt Microsoft de allergrootste investeerder van OpenAI. Toch vond de Windows-fabrikant het nodig om ChatGPT te verbieden voor zijn werknemers, al was het maar kortstondig. Aan de basis van het verbod lagen zorgen over “veiligheid en data”.

ChatGPT, privacy en data

Microsoft is niet het eerste bedrijf dat ChatGPT liever niet op de werkvloer toelaat. Ook bij Samsung werd eerder die beslissing al gemaakt. Het chatsysteem gebruikt gesprekken namelijk om slimmer te worden. Speel je per ongeluk bedrijfsgeheimen of andere gevoelige info door naar de chatbot? Dan kan die dus opgenomen worden in de kennis van het systeem. Dat wil Samsung koste wat het kost voorkomen. Inmiddels kwam de Galaxy-maker ook met een eigen taalmodel op de proppen, Gauss, dat binnenkort het Galaxy AI-systeem moet gaan aandrijven.  

Het is dus niet ongewoon dat techbedrijven ChatGPT verbannen. Dat Microsoft dat, als grootste investeerder in OpenAI, ook doet, verrast enigszins. ChatGPT heeft bovendien allerlei functies ingebouwd die ervoor moeten zorgen dat gegevens niet zomaar uitlekken. Zo kunnen Enterprise-klanten ervoor kiezen om de chatbot niet actief mee te trainen, door geen data meer door te spelen. Toch waarschuwt Microsoft zijn werknemers dat “de ChatGPT-website nog steeds een externe dienst is” en dat werknemers best voorzichtig zijn als ze er gebruik van maken.

Vergissing

Aan CNBC zegt een woordvoerder van Microsoft dat het verbod een “vergissing” was. Intern zouden tests zijn uitgevoerd waarbij de toegang tot ChatGPT per abuis versperd werd. De woordvoerder voegt er aan toe dat Microsoft “werknemers aanmoedigt om diensten als ChatGPT Enterprise en Bing Chat Enterprise te gebruiken”, diensten die beter zijn uitgerust als het om privacy en veiligheid gaat.

Online werd gegrapt dat ze bij OpenAI terug zouden slaan door Microsoft 365 te blokkeren. Van die geruchten is niets waar, aldus OpenAI-CEO Sam Altman.

Uitgelicht artikel Bing Chat Microsoft huurt rekenkracht bij Oracle om Bing te doen draaien
aiBeveiligingChatGPTmicrosoftOpenAIsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen