Nieuws

Google betaalde 8 miljard om Play Store op Samsung-toestellen te houden

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
© Samsung
Samsung heeft een eigen appwinkel en assistent, maar biedt toch de Play Store en Assistant van Google aan. Daarvoor betaalt Google flink.

Samsung biedt gebruikers al een tijdje een eigen stemassistent en appwinkel. Dat Bixby en die Samsung Galaxy Store niet als standaardapps geïnstalleerd staan, zal heel wat gebruikers ongetwijfeld verbazen. Samsung heeft echter heel wat redenen om zijn eigen apps wat meer naar de achtergrond te verplaatsen, ten voordele van de Google Play Store en Google Assistant – maar liefst 8 miljard redenen.

Play Store of Galaxy Store?

Dat is volgens Bloomberg namelijk het bedrag dat Google aan Samsung betaald zou hebben over een periode van vier jaar: 8 miljard dollar. In ruil voor dat geld zorgde Samsung ervoor dat Google Assistant, de Google Play Store en Google Search als standaardapp aangevinkt staat op hun toestellen. Volgens James Kolotouros, Vice President Partnerships bij Google, betaalt het zoekmerk ook andere fabrikanten om hun apps op het thuisscherm te zetten.

Die uitspraak deed de VP tijdens een ondervraging. Google zit momenteel verwikkeld in een rechtszaak met Epic. De spellenuitgever klaagt Google aan wegens het ontmoedigen van externe appwinkels. Het voorinstalleren van de Google Play Store en het feit dat die app op het thuisscherm van je nieuwe smartphone staat, zijn anti-competitieve praktijken volgens Epic.

Project Banyan

Google lijkt inderdaad heel wat in zijn appwinkel geïnvesteerd te hebben, en dan voornamelijk om ervoor te zorgen dat de appwinkel prominent in beeld verschijnt. Met ‘Project Banyan’, dat in 2019 van start ging, probeerde de zoekmachinegigant ervoor te zorgen dat zijn Google Play Store kon voortbestaan op Samsung-toestellen, ook al biedt Samsung een eigen appwinkel aan.

Op een bepaald moment zou Google 200 miljoen dollar aan Samsung aangeboden hebben, zodat de Samsung Galaxy Store vanuit de Play Store te downloaden zou zijn. Indien Samsung mee in deze regeling had gestapt, had Google iets kunnen meepikken van verkopen uit die appwinkel. Zo ver kwam het echter nooit: uiteindelijk werden er drie verschillende deals getekend. Die kostten Google sinds 2019 zo’n 8 miljard dollar.

Fout of niet?

De advocaten van Google tonen met interne e-mails echter aan dat Project Banyan al in 2019 stopgezet werd, omdat het een onaangename dynamiek tussen verschillende Play Store-teams zou creëren. Kolotouros haalt bovendien aan dat de Samsung Galaxy Store nog op het thuisscherm van een Galaxy-toestel mag verschijnen: er is geen overeenkomst die dat verbiedt.

Desalniettemin betaalde Google 8 miljard dollar om de Google Play Store op Samsung-toestellen te houden. De investering lijkt het alvast waard te zijn: zowat de helft van de omzet uit de Google Play Store is afkomstig van Samsung Galaxy-toestellen.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy A54 Samsung kan Google niet dumpen als standaard zoekmachine
googlegoogle play storerechtszaaksamsungSamsung Galaxy Store

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken