Samsung wil meer chips maken en bestelt euv-machines bij
Samsung maakt niet alleen smartphones, laptops, tablets, beeldschermen, wasmachines, koelkasten, maar is ook de tweede grootste chipproducent ter wereld. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet enkel TSMC aan zich vooraf laten gaan. Tegen 2030 wil Samsung groter zijn dan die Taiwanese chipmaker. Die ambititie vertaalt zich nu naar bestellingen voor chipproductieapparatuur.
De chipmaker zou namelijk een grote bestelling bij het Nederlandse ASML geplaats hebben. ASML is marktleider in zogenaamde euv-lithografieapparatuur, die nodig is om moderne chips te produceren. De afkorting ‘euv’ staat voor extreem ultraviolet – het type licht dat gebruikt wordt om chips te maken.
De details van de overeenkomst tussen beide bedrijven zijn nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Zuid-Koreaanse E-news Today zouden de landgenoten alvast 50 lithografiemachines afnemen. Dat lijkt niet bijzonder veel, tot je rekening houdt met het feit dat ASML ongeveer 60 van die machines per jaar kan afleveren. Gezien de kleine markt die er voor de chipmachines is, verbaast dat ook niet: de enige fabrikanten die euv-technologie gebruiken zijn Intel, Micron, Samsung, SK Hynix en gigant TSMC. Op dit moment neemt TSMC ongeveer 70% van alle euv-machines van ASML af, maar dat overwicht speelt TSMC vanaf volgend jaar wellicht (deels) kwijt.
Flinke investering
Voor de Zuid-Koreaanse technologiegigant wordt het in ieder geval een flinke investering. Elke euv-lithografiemachine zou ongeveer 153 miljoen dollar kosten. De 50 machines die Samsung besteld zou hebben, zouden over een tijdspanne van vijf jaar geleverd worden.
De chips die Samsung maakt komen niet alleen in de eigen producten, zoals Samsung Galaxy-telefoons en -tablets, te zitten. Bedrijven die wel chips ontwerpen, maar geen apparatuur in huis hebben om ze te produceren, kloppen ook aan bij Samsung. Ook voor die klanten produceert het bedrijf dus chips. Verder zouden de nieuwe machines ook de ontwikkeling van nieuwe productieprocedés kunnen versnellen. In 2025 wil Samsung 2nm-chips kunnen maken en in 2027 wil het bedrijf al 1,4nm-chips ontwerpen en fabriceren. Daarvoor kan extra productiecapaciteit alvast geen kwaad.