Nieuws

2nm-chips van TSMC uitgesteld wegens lokaal protest

TSMC
© iStock / hapabapa
TSMC had plannen voor een nieuwe fab, waar 2nm-chips geproduceerd kunnen worden. Protest steekt daar nu een stokje voor.

TSMC, voluit de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, is de grootste chipmaker ter wereld. Het bedrijf maakt niet alleen het meeste chips, maar biedt ook nog eens de meest geavanceerde productietechniek. TSMC komt nu wel terug op het voorstel om zijn Longtan Park-fabriek in Noord-Taiwan uit te breiden.

De chipfabrikant had namelijk gepland om het productiepark met ongeveer anderhalve vierkante kilometer uit te breiden. Op die extra ruimte zou dan een fab gebouwd worden, waar TSMC chips van 2nm en kleiner wou fabriceren. Aan het Taiwanese Liberty News laat de chipbakker echter weten dat het “onder de huidige omstandigheden er niet langer aan denkt om fase 3 van Longtan Park in te luiden”.

Als TSMC het over “omstandigheden” heeft, gaat het niet over economische malaise. Volgens Nikkei Asia hadden een aantal bewoners bezwaar tegen de uitbreiding van het productiecomplex. Dat valt wel te verstaan: het maken van chips gebruikt enorm veel water. Daarbovenop komt dat de fabriek zich in het dichtbevolkte noorden van Taiwan bevindt.

Uitgelicht artikel TSMC TSMC-fabriek in Arizona komt tegen 2026 met 3nm-chips

Hoewel er geen fabrieksuitbreiding komt, blijft TSMC niet op zijn lauweren zitten. De chipproducent zou momenteel samenzitten met de lokale overheid om een nieuwe locatie voor zijn fab te pinnen. Momenteel lijkt het alsof er nog plek genoeg is: maar liefst 3 sites komen momenteel in aanmerking voor de uitbreiding. Op termijn lijkt de fabriek er dus zeker te komen, al is onduidelijk wanneer de productie van 2nm-chips precies van start kan gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business