Nieuws

TSMC-fabriek in Arizona komt tegen 2026 met 3nm-chips

TSMC
© TSMC
TSMC bouwt aan een nieuwe fabriek in Arizona. Tegen eind volgend jaar zouden daar 4nm-chips van de band moeten rollen.

Aanvankelijk maakte de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, beter gekend als TSMC, bekend een Amerikaanse fabriek te bouwen om daar 5nm-chips te produceren. Berichten uit Taiwanese media suggereren echter dat de fabriek tegen eind volgend jaar ook 4nm-chips moet kunnen produceren.

De eerste chips die volgens dat procedé gefabriceerd worden, zouden al in 2024 verscheept kunnen worden. Meteen geraakt bekend dat Qualcomm de eerste afnemer zal zijn voor de chips van Amerikaanse bodem.

Hoewel Apple aan het werk is om ook zijn mobiele processoren in-house te fabriceren, zal ook Apple aanschuiven in Arizona om 4nm-chips te mogen afnemen. AMD en Nvidia zullen vanaf dan ook chipbestellingen plaatsen in het Westen. De twee bedrijven waren namelijk vragende partij voor een meer geavanceerde productielijn in Amerika – meteen ook de reden dat TSMC dan toch voor het 4nm-proces opteerde.

Daarnaast zou TSMC in Arizona nóg geavanceerdere chips willen produceren. Daarop is het wel nog een tijdje wachten: pas tegen 2026 zouden de fabriek daarvoor klaargestoomd zijn.

Vertraging

Toch moet er een kleine kanttekening geplaatst worden bij het goede nieuws. Meerdere bronnen suggereren dat TSMC te kampen heeft met leveringsproblemen. De apparatuur die benodigd zou zijn om de fabriek op poten te stellen, loopt ernstige vertraging op. Daarnaast heeft TSMC heel wat werk met het bijscholen van buitenlandse werkkrachten als de fabriek eenmaal open gaat. Of TSMC de deadline in 2024 haalt, is dus niet zeker. Het is goed mogelijk dat de chipfabrikant zichzelf binnenkort toch tot 2025 de tijd geeft om de productie op poten te zetten.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business