Nieuws

TSMC zou bouw Duitse fabriek uitstellen

TSMC
Taichung, Taiwan- October 4, 2021: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) plant in Central Taiwan Science Park, TSMC is the world's largest dedicated independent semiconductor foundry.
Volgens geruchten zou TSMC de bouw van een Duitse fabriek met twee jaar uitstellen. Dat is echter geen slecht nieuws.

Het gerucht gaat de ronde dat TSMC de bouw van zijn Europese fabriek wenst uit te stellen. De halfgeleiderfabriek zou daardoor pas tegen 2025 in gebruik genomen worden, twee jaar later dan gepland.

De oorzaak van de vertraging zou liggen bij het feit dat het chiptekort niet zo groot meer is. Het tekort aan computerchips is al een tijdje niet meer zo heftig als aan het begin van de coronapandemie. Vooral autobouwers en bouwers van pakweg ijskasten, waarvoor andere chips nodig zijn, hadden wel nog lange tijd met duurdere chips te maken vanwege de schaarste. Die situatie lijkt nu grotendeels hersteld te zijn – autobouwers kunnen hun chips dan ook bestellen in de Verenigde Staten en Japan.

Geruchten indiceerden dat de TSMC-fabriek dit jaar nog afgebouwd zou worden. Vanuit Taiwan vertrokken er zelfs inspectieteams om de situatie in de Duitse fabriek-in-aanbouw te beoordelen. Zeker nadat grote Amerikaanse halfgeleiderfabrikanten zoals Renesas, Infineon en Texas Instruments bekend maakten hun productie fors op te schalen, lijkt de bouw van zo’n nieuwe fabriek minder interessant.

Geen slecht nieuws

Dat TSMC de fabriek nu uitstelt is niet noodzakelijk slecht nieuws voor de chipindustrie. Alles geeft aan dat fabrikanten ondertussen wel in staat zijn om de vraag bij te houden. Ook voor TSMC zelf is dat het geval: bestellingen kunnen doorgegeven worden aan nieuwe fabrieken in Japan en de Verenigde Staten en natuurlijk ook de bestaande Taiwanese fabriek. Er zit dus niet meteen een nieuw chiptekort aan te komen.

Tel daarbij op dat de economie nog steeds herstellende is en dat de huidige economische omstandigheden niet meteen uitnodigen tot de bouw van een nieuwe fabriek. De Europese fabriek is bovendien duurder dan die in Amerika of Japan.

Eerder dit jaar bracht TSMC nog naar buiten dat het gesprekken had met partners en chipafnemers. De productielijn in Duitsland zou zich volledig toeleggen op chips voor de auto-industrie. TSMC reageerde tot nu toe nog niet op de geruchten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business