Nieuws

TSMC stelt 2nm-chips uit tot 2026

TSMC
© TSMC
TSMC's ontwikkeldrang blijft doordenderen: de Taiwanese chipmaker wilde al in 2025 starten met de productie van 2nm-chips. Dat plan lijkt intussen geschrapt.

TSMC’s 3nm-procedé komt pas net op stoom en toch denkt de Taiwanese fabrikant al aan zijn 2 nm-chipfabrikaat. Het bedrijf had zelfs plannen om in 2025 de productie van 2nm-chips te starten. Voor TSMC lijkt dat echter té kort dag; de productiestart op het nieuwe procedé zou zijn verschoven naar 2026, meldt de Taiwanese publicatie TechNews.tw.

Over de oorzaak van de vertraging is niet al te veel bekend. Gespeculeerd wordt dat TSMC het 2 nm-proces in de ijskast zet ‘vanwege de afgekoelde chipmarkt’. Consumenten stellen steeds vaker de aankoop van nieuwe elektronica uit. Smartphonefabrikanten – die een groot deel van TSMC’s productiecapaciteit in beslag nemen – zien de verkoop van toestellen alsmaar dalen.

Gestegen componentkosten, en de daardoor benodigde prijsstijgingen, spelen daar ook een rol in. Een nieuw chipprocedé zou dit effect enkel versterken. Frappant is dat TSMC met deze beslissing achter komt te lopen op Samsung Foundry, dat volgens plan in 2025 2nm-chips wil gaan fabriceren. Tegen 2027 wil de Zuid-Koreaanse fabrikant bovendien beginnen aan de fabricage van 1.4 nm-chips. Intel lijkt zelfs – indien alles volgens planning verloopt – in staat beide fabrikanten te verslaan. Intels 18A-node, dat 1.8 nm-chips moet opleveren, zou in 2025 productierijp zijn.

Bouw TSMC-fabriek

Voorlopig gaat het vooral om speculaties. Speculaties over plannen van TSMC om de bouw van een chipfabriek in Hsinchu Baosha uit te stellen. Vooralsnog heeft de Taiwanese fabrikant zich niet over de situatie uitgelaten en is het dus onzeker of de geruchten juist zijn.

Uitgelicht artikel TSMC TSMC bouwt nu ook 3nm-chips

Wel wordt het gerucht verder gevoed door een verzoek van TSMC aan zijn leveranciers. Onder meer het Nederlandse ASML zou zijn gevraagd de levering van chipapparatuur te staken. Volgens ASML-CEO Peter Wennink is die vertraging, zonder de chipfabrikant bij naam te noemen, wel slechts ‘van korte duur’. Een uitstel tot 2026 zou daarbij niet geheel ondenkbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business