Apple ontraadt gebruik onofficiële Apple Watch-laders
In een supportbericht waarschuwt Apple voor mogelijke gevolgen van het gebruik van niet-geautoriseerde opladers. “Als je een nagemaakte of niet-gecertificeerde oplader gebruikt, kan je last krijgen van langzaam opladen, herhaalde klokslagen en een kortere levensduur van de batterij”, meldt Apple. Met andere woorden: niet-MFi-gekeurde opladers kunnen schade aanrichten aan de batterij van je Apple Watch. Hoe die schade precies kan ontstaan en waarom de Watch daar niet tegen beschermt, is niet bekend.
Gebruikers worden geadviseerd om te controleren of de oplader die ze gebruiken MFi-gecertificeerd is of rechtstreeks afkomstig is van Apple. Officiële Apple-laders zijn in het wit uitgevoerd, en in enkele gevallen is er tekst gedrukt op de kabel. Gebruikers met een Mac kunnen via de systeeminstellingen ook nagaan of het om een gekeurde oplader gaat. Die informatie vinden ze onder Systeemrapport, gevolgd door USB. Tik vervolgens de aangesloten Watch-lader aan en controleer de “Fabrikant”. Als Apple Inc. wordt vermeld, weet je dat het om een officiële kabel gaat.
MFi-oplader
Wie een MFi Apple Watch-lader in huis heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Die laders zijn gemaakt voor Apples smartwatches en mogen dus geen schade aanrichten. Let er wel steeds op dat je officiële MFi-apparatuur koopt via geautoriseerde kanalen. Het wil nog wel eens gebeuren dat fabrikanten MFi-labels op producten plakken terwijl ze niet gecertificeerd zijn. Meestal gaat het om producten die worden verkocht via Chinese webwinkels.
Apple laat je dit controleren via zijn MFi-database. Dit MFi-register laat je zoeken op merkniveau of op productniveau met de modelnaam of UPC- of EAN-codes. Als je lader daar niet in voorkomt, is het aan te raden contact op te nemen met de fabrikant. Mogelijk heeft Apple zijn database nog niet bijgewerkt, of is het product werkelijk niet gekeurd. In het tweede geval is het best om de lader aan de kant te leggen om verdere schade te voorkomen.