Spreadsheet met artiestennamen brengt Midjourney in nauwe schoentjes
AI-producten hebben een bijzonder moeilijke relatie met auteursrecht. In de Verenigde Staten loopt een rechtszaak tegen Stability AI en Midjourney. Bij de ontwikkeling van hun tekst-naar-beeldsystemen zou het auteursrecht van meedere artiesten geschonden zijn. Artiesten en kunstenaars zien namelijk hoe AI erin slaagt hun stijl na te bootsen. Daarvoor moet het AI-systeem wel getraind hebben op het werk van die kunstenaars, luidt de redenering. Enige probleem: aangezien er auteursrecht op die werken berust, mag dat niet zomaar.
Meerdere artiesten spanden daarom een rechtszaak aan: hoewel systemen als Midjourney en Stable Diffusion niet zomaar mogen trainen met hun werk, gebeurde het toch. Eind oktober werd een rechtszaak nog onontvankelijk verklaard. Een aantal aanklagers had hun werk niet geregistreerd bij het US Copyright Office, waardoor ze in feite vrij waren van auteursrechten. De rechter besliste toen al wel dat het genereren van beelden in principe geen schending van dat recht inhoudt. Wat wél problematisch is en de rechten van de artiesten schendt, is dat het AI-systeem op hun werk getraind werd in de eerste plek.
Google Sheet
Een nieuw bewijsstuk in de rechtszaak moet nu aantonen dat de AI-systemen wel degelijk inbreuk maken op het auteursrecht. Concreet gaat het om een spreadsheet die samengesteld en gebruikt werd door Midjourney. In de lijst staan meer dan 4700 artiesten opgelijst, samen met labels die verschillende kunststijlen beschrijven. De lijst toont ook een aantal onderwerpen die volledig geblokkeerd worden.
In de lijst staan verder heel wat namen, zowel bekend als onbekend. Andy Warhol, Frida Kahlo, Damien Hirst, Picasso, Cézanne, Van Gogh, Disney en Banksy zijn de bekendere namen uit de lijst. Artnews.com bericht dat er ook ene Hyan Tran op de lijst staat. Het gaat om een zesjarig kind dat ooit meedeed met een fundraiser. Uiteindelijk kwam een werk van Tran op één van de Magic The Gathering-speelkaarten te staan. Naast de zesjarige Tran staan er allerlei succesvolle illustrators voor bedrijven als Hasbro en Nintendo op de lijst.
Bewust samengesteld
Volgens de kunstenaars die de AI-bedrijven voor de rechter slepen, werd de lijst samengesteld door Midjourney-CEO David Holz. De namen staan in de lijst zodat het AI-systeem ze kan herkennen als gebruikers ernaar vragen. Met andere woorden: het bedrijf probeert doelbewust geld te verdienen op het auteursrechtelijk beschermd materiaal van een ander.
Of dat ook daadwerkelijk het geval is zal de een rechter in California moeten beslissen. Ondersteunde bewijsstukken maken de zaak voor Midjourney echter nog moeilijker. In een Discord-gesprek tussen Holz en een medewerker gaat het over auteursrecht en het schrapen van werken: “Het enige dat je moet doen is de geschraapte datasets gebruiken en dan toevallig vergeten welke data je gebruikt hebt om het model te trainen. Boom legal problems solved forever”. Helaas voor Midjourney lijkt men het daar buiten het bedrijf niet mee eens te zijn.