Nieuws

Getty Images en Stable Diffusion trekken naar rechtbank

Getty Images
Castleford, England - September 9, 2011: Close-up of Getty Images webpage on the browser. Gety Images is a world leading photography agency.
Getty Images klaagt Stable Diffusion aan. Door beeldmateriaal van de site te scrapen zou het de auteursrechten schenden.

Getty Images kondigde eerder al aan dat het geen AI-gegeneerde content in zijn databases zou dulden. Beelden die gegenereerd werden met tools zoals DALL-E en Stable Diffusion zijn dus niet welkom bij de beeldbank. Een rechtszaak die Getty Images aanspant tegen Stability AI, het bedrijf achter Stable Diffusion, maakt duidelijk hoe zij het probleem zien.

Volgens de beeldbank zouden met Stable Diffusion miljoenen beelden onrechtmatig gekopieerd zijn. Getty Images biedt licenties aan voor wie de beelden wilt gebruiken om artificiële intelligentie te trainen. Beelden in de Getty-databank zijn namelijk beschermd door auteursrecht en metadata – je hebt dan ook een licentie nodig om gebruik te mogen maken van de beelden.

Stable Diffusion nam die licentie niet af. Bovendien gebruikt het de beelden, volgens Getty Images, bewust en voor commercieel gewin. Stability AI zou het bestaan van deze licenties negeren.

Veel beelden uit Getty Images

Vorige zomer toonde een onderzoek aan dat veel materiaal voor Stable Diffusion afkosmtig is van Getty Images. In sommige gegenereerde beelden is zelfs het watermerk van de beeldendatabank terug te vinden, dat zegt een studie.

Bij Getty Images wijzen ze erop dat hun aanklacht vooral gericht is tegen de inbraak op de auteursrechten. Weliswaar schond Stable Diffusion de gebruiksovereenkomst van de beeldenbank. Daarin staat dat namelijk dat ‘scraping’ verboden is. ‘Scraping’ is het op grote schaal verzamelen van online gegevens – iets dat eigen is aan de werken van Stable Diffusion. Daaraan tilt het bedrijf echter niet bijzonder hard. De hoofdzaak is om aan te kaarten hoe gegenereerde beelden inbraak kunnen maken op het auteursrecht.

Geld hoeven ze bij Getty niet te zien. Wel willen ze met deze rechtszaak een precedent scheppen voor AI-kunst en generatieve modellen in de toekomst. Bij Stability AI reageren ze eerder afdoend op de rechtszaak. Daar klinkt het dat alle data “ethisch, moreel en legaal” werd verkregen. Gebruikers die problemen hebben met de manier waarop data verzameld wordt, krijgen wel de optie om alternatieve datasets te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business