Google Tensor-chips schenden mogelijk AI-patent
Volgens Singular Computer gebruikt Google de technieken in zijn recente Tensor-chipsets voor Pixel-smartphones. Meer specifiek gaat het om de Tensor G2 en Tensor G3, die het respectievelijk in 2022 en 2023 in gebruik nam. Het is bekend dat de technieken een rol spelen in de AI-mogelijkheden die het bedrijf biedt met zijn Tensor-chips, die het bijvoorbeeld inzet voor computationele fotografie. AI zou in 2023 zelfs het focuspunt worden van de Google Pixel 8-serie. Google zou enkel nog vergeten zijn toestemming te vragen voor het gebruik van de gepatenteerde AI-techniek.
Dat claimt Joseph Bates, oprichter van Singular Computing, meldt Reuters. Volgens het persbureau is Bates van mening dat Google patentbreuk pleegt met zijn Tensor-chips. Zodoende besloot hij Google voor de rechter te slepen. De patenthouder eist een flinke vergoeding van Google: in de rechtszaak is een schadevergoeding van 1,67 miljard dollar geëist.
Dat is een fors bedrag, maar wel een stuk lager dan het bedrag dat de Singular Computing-eigenaar eerder eiste: 7 miljard dollar. Waarom Bates in de rechtszaak inzet op een dermate lager bedrag, is niet meteen duidelijk.
“Erg goed geschikt”
Voor bewijs in de zaak tegen Google wijst Kerry Timbers, de advocaat van Bates, naar interne e-mails van de zoekgigant. In een zo’n e-mail werd de technologie “erg goed geschikt” genoemd. Een andere Google-engineer schreef daaropvolgend “van de wijs te zijn gebracht” door Bates’ technologie.
Volgens Google bewijzen de e-mails echter niet dat Google gebruikmaakt van patenten van Singular Computers. “De chips van Google zijn fundamenteel verschillend, fundamenteel anders, dan wat wordt beschreven in de patenten van Singular”, klinkt het. De ontwikkelaars van de Tensor-chips zouden Joseph Bates nooit hebben ontmoet en ontwikkelden de chips zonder kennis van Bates’ patenten.