WhatsApp werkt straks met externe chatdiensten
WhatsApp wordt onder de Europese Digital Markets Act (DMA) gezien als een ‘poortwachter’. Dat betekent dat het zijn macht zou kunnen misbruiken om de concurrentiepositie van andere partijen te verstoren. Chatdiensten die als poortwachter worden aangewezen, moeten ervoor zorgen dat ze ook werken met vergelijkbare diensten van andere partijen. Via WhatsApp moet je na ingang van de DMA op 6 maart met gebruikers van andere chatdiensten kunnen communiceren.
WaBetaInfo heeft inmiddels aanwijzingen gevonden voor de ontwikkeling van zo’n functie. Volgens de technologieblog test Meta de functie in bètaversie 2.23.19.8 van WhatsApp voor Android. Op iOS is de functie eveneens in ontwikkeling, maar dan vanaf versie 24.2.10.72 van WhatsApp. Die versie is tot op heden enkel beschikbaar via TestFlight. Wanneer WhatsApp de functie voor alle gebruikers op zijn chatdienst beschikbaar stelt, is niet bekend. Vast staat wel dat dit voor 6 maart moet gebeuren, want vanaf dat moment is de DMA actief.
WhatsApp zonder account
Om een bericht naar een WhatsApp-gebruiker te sturen, hoef je zelf geen WhatsApp-account aan te maken. Zo kunnen gebruikers van bijvoorbeeld Signal of Telegram straks chatten met iemand op Meta’s chatdienst zonder daar een account voor te hoeven aanmaken. Volgens de DMA moet dit gepaard gaan met de nodige beveiligingsmaatregelen. Kortom: berichten moeten steeds verzonden worden met end-to-end-versleuteling, zoals dat nu ook al het geval is op WhatsApp.
Welke externe chatdiensten werken met de functie?
Welke externe chatdiensten straks met deze functie werken, zal moeten blijken. In principe staat het chatdiensten vrij om de functie te implementeren, maar dat betekent nog niet dat je deze overal tegenkomt. Er moet namelijk wel wat ontwikkelwerk in gestoken worden en het is de vraag of chatdiensten dat meteen de moeite waard vinden.
Tabblad op startscherm
Duidelijk is dat de gesprekken met gebruikers op externe chatdiensten weldra in een los tabblad verschijnen. Ze worden dus niet gemengd met je reguliere gesprekken. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat de gesprekken niet dezelfde mogelijkheden bieden. Voorlopig zijn er ook nog vragen over wat we van de interoperabiliteit mogen verwachten. Welke functies zijn er bijvoorbeeld voor het versturen van foto’s, video’s of peilingen? Of: kan je audio- of videogesprekken voeren met gebruikers van andere platformen?